Peki o zaman, yazar açısından bakamam ama öykü ya da roman okurken dikkat ettiklerimi şimdilik şöyle toparlamaya çalışayım:
3 ana başlık çıkar:
1. Kurgu
- Çizgisel mi Döngüsel mi (düz çizgi ya da çember görünümü)
- Olaylar zinciri/örgüsü (olaylardaki gerilim, gizem, en önemlisi motifler: mistik, fantastik, masalsı, aşk, ayrılık, hüzün, gülmece motifleri...)
- Romantik mi Gerçekçi mi (bu akımlar kendine has özellikleriyle kurguyu tamamen değiştirebilir. Romantik için örnek de vardı hatta: Cecile)
- Boyutlandırma
2. Anlatım:
- Bütünlük
- Süreklilik
- Betimleme
- Anlatım kişisi (biçimi ya da aracı da denilebilir: Ben ya da o anlatıcısı)
- Anlatıcının tavrı (nesnel-öznel, hiciv, ironi, eleştirel,tutarlılık...)
- Anlatım tekniği (iç monolog, bilinç akımı, vs.)
3. Dil özellikleri
- Sözcük seçimi
- Söz sanatları (imge/simge metafor kullanımları)
- İmla
Fakat ben puan konusundan zaten pek anlamıyorum. Bu nedenle puanlamaya nasıl çevrilir sıralananlar onu bilemiyorum. Her ne kadar bu alt başlıklar eleştirinin önemli bileşenleri olarak eleştiride kullanılsa da tümü puanlamaya uygun olmayabilir. Mesela anlatım kişisi, anlatıcının tutumu, aynı şekilde yer, zaman anlatımın içinde önemli eleştiri unsurlarıdır ama puanlama kategorisi oluşturmayabilir. Yere ve zamana nasıl puan verilir? Ben eleştirirken bunların kurguyla, olay örgüsüyle, karakterlerle uyumuna bakarım. Bunu ayrı kriter olarak belirlerken böyle bir açıklama mı gerekir?
Gene de teknik bir araştırma lazım. Öykü yarışmalarında da vardır böyle kategoriler. Onları öğrenmek yararlı olabilirdi. Biraz daha düşünelim.