Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanıcı Adı Şifre: Beni hatırla

Felsefe Okumaya Karşı Felsefe Yapmak
(1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
Felsefe
  • Sayfa:
  • 1

BAŞLIK: Felsefe Okumaya Karşı Felsefe Yapmak

Felsefe Okumaya Karşı Felsefe Yapmak 09 Tem 2009 13:18 #2437

• Erkan Okay
Başka hiçbir dilde Türkçe'de basıldığı kadar Felsefe Tarihi basılmamıştır herhalde. Burada kastım bizim felsefecilerimiz tarafından yazılanlardır. Felsefe bölümündeki öğretim üyelerinin aklına gelen tek şey bir Felsefe Tarihi yazmak oluyor (Afşar Timuçin, Macit Gökberk ve Betül Çotuksöken gibi harbi felsefeciler de mevcut tabi).

Başkalarının yaptığı felsefeyi yazmak ve yorumlamak kendi felsefeni yapmaktan daha kolay. Onun için bizimkiler de ilk yolu tercih ediyor olsa gerek. Bunun ise kimseye bir katkısı yok. Halbuki bizim felsefecilerin görevi felsefe yapmayı öğretmek değil mi?

Felsefe yapmak zaten felsefe okumaksızın imkansız ama hedef bu olmalı. Düşündüğümüz şey binlerce yıl önce düşünülmüş olabilir. Bu, duyduğumuz sevinci yoketmemeli. Felsefe okuyarak ve okumanın hedefinin felsefe yapmak olduğunu unutmadan devam etmeliyiz. Wittgenstein'in bir sözü buraya güzel gider: "Benim düşündüğümü benden önce bir başkasının düşünmüş olup olmadığı benim için farketmiyor." Çoktan keşfedilmiş olanı bir daha keşfetmenin kime ne zararı var? Hatta bu, gerçek öğrenme eyleminin olmazsa olmazı değil midir?

Hatırlarım üniversite sınavına hazırlanırken binlerce türev-integral sorusu çözdüm. Üniversite hayatım da Calculus matematiği ile geçti ama hiçbir zaman integral'in anlamını kavradığımı düşünmedim. Halbuki farklı sorularla aynı tekrarı yapmak yerine, bir dakika olsun Newton gibi düşünebilmek, integrali yeniden keşfetmek isterdim. Varsın aramızda dörtyüz küsür yıl olsun, ne yazar.

Yani diyorum ki yeniden keşfedelim sadece kendimiz için. Kafayı sıfırlamak, ezberleri bir yana bırakmak için..

Cvp:Felsefe Okumaya Karşı Felsefe Yapmak 09 Tem 2009 13:46 #2440

• onder
  • Yönetici
  • Gönderiler: 1144
Deleuze-Guattari, "Felsefe Nedir?" adlı kitaplarında, soruya "Kavram üretmektir" diye cevap vermişler.

Bizde de ne kadar az kavram üretildiği düşünülürse, söylediklerinde ne kadar haklı olduğun ortaya çıkar.

Kavram demişken;

Madem Felsefe ve Marx okumaları başlayacak, uzun zamandır kurmak için fırsat kolladığım bir uygulamayı hayata geçirebiliriz; Otomatik linkleme.

Malum ağır okumalarda çok fazla kavram gündeme gelir. Yazılan yazılarda sık sık geçer, ama konuya uzak olan bu yabancı kavramlar yüzünden yazıyı sindiremez.

Sözkonusu uygulamada, her kavram için tek bir defa bir sayfa hazırlıyorsun, tanımını yapıyorsun, ondan sonra o kavram site içinde geçtiği her yerde o tanım sayfasına otomatik linkleniyor. Tanım mevcut yazıdan uzaklaşmada bir pop-up içinde açılıyor.

Zor okumalar için çok faydalı olabilir..Ama Forum mesajları için de bunu yapabiliyor mu, emin değilim..ama makaleler için yaptığı kesin

Cvp:Felsefe Okumaya Karşı Felsefe Yapmak 09 Tem 2009 14:08 #2445

• Erkan Okay
Yanlış anlamadıysam, o zaman, mesela bir felsefe veya Marks sözlüğü yapıp, metin içinde bilmediğimiz sözcüğe tıklayınca açıklamasına ulaşmak mümkün olacak ki çok güzel bir şey olur.
Önder, bunun örneği var mı ya da bir örnek yapabilir misin daha iyi anlamak için?

Cvp:Felsefe Okumaya Karşı Felsefe Yapmak 09 Tem 2009 14:15 #2449

• onder
  • Yönetici
  • Gönderiler: 1144
Evet, tam olarak öyle..

Yannız Joomla cemaati, Open Source mentalitesine aykırı diye sanırım, bütün ücretli eklentileri kendi resmi sitelerinden şutlamışlar.

Bu bahsettiğim ücretli bir programdı..İsmini de tam olarak hafızaya almadığım için şimdi bulamıyorum.. Google'da Joomla Auto-link, Joomla Automatic link component diye arattım ama hala bulamadım..

Dediğin gibi sözlük benzeri birşey olurdu..Diyelim yabancılaşma kavramını bir defa bir yerde yazıyor ve linkini backend'te bir kere giriyorsun..Ondan sonra site içinde "yabancılaşma" kelimesi geçtiği her yerde, yazar farkında bile olmadan otomatik olarak linkleniyor ve farklı, -mavi altı-çizili- olarak gösteriliyor ve okuyucu bunun bir hot link olduğunu anlıyor..Linke basınca bir pop-up açılıyor..

Güzel programdı be..Şimdi ara ki bulasın..
  • Sayfa:
  • 1
Sayfa oluşturulma süresi: 0.27 saniye
Top Posters Posts
onder 1144
AliOsman 522
Murat 415
guclu 345
emrahpolat 315
hasever 290
fetekos 89
mehmet özgür 68