Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanıcı Adı Şifre: Beni hatırla

Felsefi Kavramlar İçin Otomatik Linkler
(1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
Marks
  • Sayfa:
  • 1

BAŞLIK: Felsefi Kavramlar İçin Otomatik Linkler

Felsefi Kavramlar İçin Otomatik Linkler 12 Tem 2009 21:58 #2495

• onder
  • Yönetici
  • Gönderiler: 1144
Merhaba Arkadaşlar,

Daha önce bahsettiğim, iyi bir referans kaynağı olması ve zor makalelerin okunmasını kolaylaştırmak için uygulamaya alacağımız otomatik linkleme özelliğini burda açıklıyorum.

Hatırlatmak gerekirse, bu uygulama belli spesifik kavramlarının tanımını bir kez herhangi bir makale ile açıkladıktan sonra, bu kavramın sitenin herhangi bir yerde geçtiği her seferinde, tanımına otomatik olarak bağlantılandırmak için kullanılıyor. BU örnekte ben altyapı kavramını otomatik olarak linkleyeceğim. İşlem aşağıdaki gibi;

1. Üye Menüsünde, "Tanım Gir" komutu kullanılarak normal bir makale yazma formunu açıyoruz. Gireceğimiz tanımlar "Tanımlar" adlı bir section'da ilgili kategorilere girilecek. Tanımlar "section"ı altında ben Marx diye bir kategori oluşturdum şimdilik. İleride her düşünür ya da felsefe okulu için aynı ad ile bir kategori açılır ve onların kavramları bu kategoriye girilir.

2. Makale girme formu otomatik olarak bizi "Tanımlar" section'a götürecek. Yeni gireceğimiz kavramın hangi kategori altında yeralmasını istiyorsak o kategoriyi seçiyoruz. Tanımı giriyoruz ve diğer makale işlemlerinde olduğu gibi ilgili alanlarını doldurup, kaydediyoruz.

3. Tanım olarak girilen yazılar ön kullanıcıya diğer makaleler gibi sunulmayacak. Bunlara Ana Menüdeki Site Hakkında altında yeralan 'Site Haritası" linkini kullanarak ulaşıp, adreslerini -url- kopyalayacağız. Ancak tamamını değil, sitenin yalın adresinden sonra gelen, index.php ile başlayan kısmını;

http://www.e-hayalet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=13065:art-deer&catid=232:marx&directory=624

4. Ardından otomatik linklemeyi yapan compononent'ımızın sayfasına backend'te gidiyoruz. İlgili component'ın adı "ReReplacer". Backend'te Components menüsü ile ulaşılabilir.

5. Burda daha önce tanımlanmış kavramları göreceğiz. Settinglerle uğraşmamak için mevcut tanımlardan birini, solundaki kutucuğu seçili hale getirdikten sonra kopyalıyoruz. Ardından kopya olan yeni maddeyi tıklayarak açıyoruz. Karşımıza aşağıdaki gibi bir pencere çıkacaktır; Bu pencerede "Name" kısmına daha sonra bulmayı kolaylaştıracak bir ad veriyoruz. Sitede bu görünmyecektir. Bu sadece adminlerin kullanımı için bir kolaylık.

6. "Search" alanına otomatik olarak linklemek istediğimiz kavramı giriyoruz.

7. "Replace kısmına aşağıdaki kodu, kendi yeni linkimize uygulayarak giriyoruz. Yani index.php ile başlayan kısma kendi linkimizi giriyoruz. Aşağıdaki kod, 5. adımda zaten kayıtlı olan bir maddeyi kopyalamış olduğumuz için kendiliğinden gelecektir.

<a class="modal" rel="{handler: 'iframe', size: {x: 700, y: 500}} "href="index.php?option=com_content&view=article&id=13065:art-deer&catid=232:marx&directory=624&tmpl=component">Kavramın Adı Buraya</a>

ancak şu kısma dokunmuyoruz:
&tmpl=component

8. "Kavramın Adı Buraya" yazılı olan alana, kavramın adını tekrar yazacağız. Buraya girdiğimiz metin sitede gösterliecektir.

9. Save etmeden önce "Published" kısmının "Yes" olduğundan emin oluyoruz.

10. save edip çıkıyoruz.
Ekler:
Son Düzenleme: 12 Tem 2009 22:45 Düzenleyen onder.

Cvp:Felsefi Kavramlar İçin Otomatik Linkler 13 Tem 2009 08:31 #2497

• Erkan Okay
Önder, eline sağlık. Anasayfada tanımlara ulaşabileceğimiz bir link var mı? Bir de tanıma katkı nasıl yapılacak? Yani bir tanımı birden çok kullanıcının oluşturması mümkün mü?

Cvp:Felsefi Kavramlar İçin Otomatik Linkler 13 Tem 2009 09:02 #2498

• onder
  • Yönetici
  • Gönderiler: 1144
Tanımlara önsayfadan bir bölüm gibi ulaşılacak direk bir link koymadım ama istersek koyabiliriz, adını da Glossary için türkçede ne diyorsak onu koyarız.

Ancak indirek bir yol var. Ana menüde site haritası diye bir menü var ya, onun altında "Site Haritası" var. Burda tanımlı tüm section'lar ve kategoriler listeleniyor. Ordan tanımlar bölümüne gidilerek adresini alıyoruz zaten tanımların.

Tanım Girme işi için Üye menüsünde "Tanım Gir" diye bir menü oluşturdum ama herkes göremiyecek. Backend'te linkleme gerektiği için sadece super admin'ler tanım girse daha iyi olur. Ama herkes tanım girebilir, sadece super admin'ler linkler gibi bir yaklaşım de seçebiliriz. "Tanım Gir" herhangi bir makale girişi gibi Tanımlar Section'u altına tanım makalesini girecek. Ardından girilen bu tanım makaleleri ilgili terim ile linklenecek.

İkinci bir yöntem daha keşfettim. Tanımları bir makaleye linklemek yerine tooltip olarak da gösterebiliriz. Aşağıdaki yazının 11 nolu yorumunda a priori kelimesine bakılırsa tooltip açılır. Şu anda optime edilmiş değil, ebatları ve lokasyonu sapıtık biraz..Tooltip CSS dosyası ile biraz oynamam gerekiyor daha şık bir görüntü vermek için.

Tooltip Örneği

Yani iki yöntemimiz olacak; ilgili kavramın açıklaması makale boyutlarında ise, yani bir hayli uzun ise, tanımı makale gibi girip yukarıda açıklandığı gibi linkleyeceğiz.

Yok eğer 1-2 paragraflık kısa bir tanım ise tooltip kullancağız.

Tooltip oluşturulmasını ise bu akşam açıklayacağım yine bu başlıkta.
Son Düzenleme: 13 Tem 2009 09:07 Düzenleyen onder.
  • Sayfa:
  • 1
Sayfa oluşturulma süresi: 0.37 saniye
Top Posters Posts
onder 1144
AliOsman 522
Murat 415
guclu 345
emrahpolat 315
hasever 290
fetekos 89
mehmet özgür 68