Merhaba Arkadaşlar,
Daha önce bahsettiğim, iyi bir referans kaynağı olması ve zor makalelerin okunmasını kolaylaştırmak için uygulamaya alacağımız otomatik linkleme özelliğini burda açıklıyorum.
Hatırlatmak gerekirse, bu uygulama belli spesifik kavramlarının tanımını bir kez herhangi bir makale ile açıkladıktan sonra, bu kavramın sitenin herhangi bir yerde geçtiği her seferinde, tanımına otomatik olarak bağlantılandırmak için kullanılıyor. BU örnekte ben altyapı kavramını otomatik olarak linkleyeceğim. İşlem aşağıdaki gibi;
1. Üye Menüsünde, "Tanım Gir" komutu kullanılarak normal bir makale yazma formunu açıyoruz. Gireceğimiz tanımlar "Tanımlar" adlı bir section'da ilgili kategorilere girilecek. Tanımlar "section"ı altında ben Marx diye bir kategori oluşturdum şimdilik. İleride her düşünür ya da felsefe okulu için aynı ad ile bir kategori açılır ve onların kavramları bu kategoriye girilir.
2. Makale girme formu otomatik olarak bizi "Tanımlar" section'a götürecek. Yeni gireceğimiz kavramın hangi kategori altında yeralmasını istiyorsak o kategoriyi seçiyoruz. Tanımı giriyoruz ve diğer makale işlemlerinde olduğu gibi ilgili alanlarını doldurup, kaydediyoruz.
3. Tanım olarak girilen yazılar ön kullanıcıya diğer makaleler gibi sunulmayacak. Bunlara Ana Menüdeki Site Hakkında altında yeralan 'Site Haritası" linkini kullanarak ulaşıp, adreslerini -url- kopyalayacağız. Ancak tamamını değil, sitenin yalın adresinden sonra gelen, index.php ile başlayan kısmını;
http://www.e-hayalet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=13065:art-deer&catid=232:marx&directory=624
4. Ardından otomatik linklemeyi yapan compononent'ımızın sayfasına backend'te gidiyoruz. İlgili component'ın adı "ReReplacer". Backend'te Components menüsü ile ulaşılabilir.
5. Burda daha önce tanımlanmış kavramları göreceğiz. Settinglerle uğraşmamak için mevcut tanımlardan birini, solundaki kutucuğu seçili hale getirdikten sonra kopyalıyoruz. Ardından kopya olan yeni maddeyi tıklayarak açıyoruz. Karşımıza aşağıdaki gibi bir pencere çıkacaktır; Bu pencerede "Name" kısmına daha sonra bulmayı kolaylaştıracak bir ad veriyoruz. Sitede bu görünmyecektir. Bu sadece adminlerin kullanımı için bir kolaylık.
6. "Search" alanına otomatik olarak linklemek istediğimiz kavramı giriyoruz.
7. "Replace kısmına aşağıdaki kodu, kendi yeni linkimize uygulayarak giriyoruz. Yani index.php ile başlayan kısma kendi linkimizi giriyoruz. Aşağıdaki kod, 5. adımda zaten kayıtlı olan bir maddeyi kopyalamış olduğumuz için kendiliğinden gelecektir.
<a class="modal" rel="{handler: 'iframe', size: {x: 700, y: 500}} "href="index.php?option=com_content&view=article&id=13065:art-deer&catid=232:marx&directory=624&tmpl=component">Kavramın Adı Buraya</a>
ancak şu kısma dokunmuyoruz:
8. "Kavramın Adı Buraya" yazılı olan alana, kavramın adını tekrar yazacağız. Buraya girdiğimiz metin sitede gösterliecektir.
9. Save etmeden önce "Published" kısmının "Yes" olduğundan emin oluyoruz.
10. save edip çıkıyoruz.