Tahmin ediyorum bu önerim pek hoş karşılanmayacak, zira Serdar Turgut pek de sempati duyulacak biri değil; espirili olacağım diye terbiyesiz oluyor bazen.
Ama adamın bir ilginçliği var; toplumda etkili olacak trendleri önceden görüyor ve yaşanılan post-modern zamanları, hangi konumdan olduğu tartışılır ama yine de iyi en azından dikkate almaya değecek ilginçlikte yorumluyor. Amerikayı çok iyi tanıdığı ve yakından takip ettiği için, ordan çıkan yeni bir dalganın etkilerinin ne olacağını çok iyi yorumluyor. Kuşkusuz yükselen "yeni" elektronik kapitalizmi çok yüceltiyor, mesala Çin'de e Hindistan'da yükselen ve hızla tüketmeye başlayan orta sınıfı müjdelerken, bunun ekolojik dengeye getireceği yük adamın gündeminde bile değil, şahse ben bu tür konularda hiçbir yazısına denk gelmedim, ama eleştirel bir kuşkuculuk ile okunduğunda ilginç gözlemleri var. Her ne kadar biz kendi aramızda çok daha önceleri dile etirmiş olsak da şu satırlarına bakalım;
Kapitalizm, yeni dönemde global düzeyde çok yaratıcı olmaya mecbur; çünkü bir taraftan global düzenin yeni elitleri olacak, bir taraftan da tüketim talepleriyle yeni orta sınıflar. Böylesine karmaşık ortamda gençler tepkilerini eski yöntemlere dayanarak koymayı sürdürürlerse her defasında başarısız olacaklar. Eski bir eylemsel anarşist, şimdi ise fikirsel anarşist olan bir abileri olarak gençlere bir tavsiyem olacak:
Yeni dönemde eğer etkin bir muhalefet yapmak istiyorsanız, yumurtaları bir kenara bırakın ve daha yaratıcı şeyler bulmak kafanızı çalıştırın. Çünkü yeni dönemde sokak muhalefetinin, yaratıcı karşı çıkış (creative dissent) şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Bunu sokak gösterilerindeki yeni trend olarak da kabul edebilirsiniz. Bu bir anlamda performans sanatları ile gösterinin birleştirilmesinden oluşmuş yeni bir mıuhalefet şekli. Yani gösteri yapılmak için toplanıldığında sadece slogan atmakla yetinilmeyecek, taş da yumurta da atılmayacak, sadece otoriteleri rahatsız edecek konularda bir sokak performansı kitlesel biçimde ortaya konulacak.
Örneğin, beğenmediğiniz birisi üniversite kampusuna konuşmak için geldi diyelim. Bu kişiye yumurta atarak güzelim yumurtaları israf etmeyin, ancak o konuşurken salonda kendi aranızda piknik yapabilir veya tavla oynayabilirsiniz. Bu davranışın konuşmacı için çok daha rahatsız edici olacağına emin olabilirsiniz, hem de çok etkili olacaktır.
Bu arada Türkiye’de “creative dissent”in ilk örneği de verildi. İçki yasağına karşı sokakta toplanıp içki içmek bunun güzel bir örneğiydi. Önümüzdeki yıllarda performans sanatçıları ile protestocu gençler arasında ilginç bir işbirliğini heyecanla bekliyorum
www.haberturk.com/yazarlar/599967-global...-orta-sinifin-dogusu