Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanıcı Adı Şifre: Beni hatırla

Murat Belge Obama'yı Anlatıyor!
(1 inceleyen) (1) Ziyaretçi

BAŞLIK: Murat Belge Obama'yı Anlatıyor!

Murat Belge Obama'yı Anlatıyor! 10 Kas 2008 13:08 #831

• guclu
  • Hatip
  • Gönderiler: 345
Yazık, gerçekten yazık. Murat Belge için "sivil toplumcu" demek dahi çok zorlama sanırım artık; kendisi düpedüz Amerikan demokratı. Aşağıdaki yazıda Obama hakkındaki duygu ve izlenimleri..
-----------------------------------------------------------------------------------
Başından beri hep önde gidiyordu. Yanılmıyorsam, hiç geriye düşmedi. Ama insanın içi rahat edemiyor bir türlü. Amerika burası. Sorunlar bu karakterde sorunlar olduğunda Amerikan seçmeni Türkiyeli seçmeni, “aratmaz” demeyeyim, geride de bırakır.

Kendini oy vereceği o dar mekânda bulan ortalama Amerikalı seçmenin, yalnız kaldığı bu anda, Obama’ya oy verme kararıyla oraya gelmiş olsa dahi, elinin bir siyaha oy vermeye gitmemesi ihtimali, hiç de yabana atılır bir ihtimal olmadığı için, Obama bu süreçte ne kadar “önde” giderse gitsin, emin olamıyordum.

Dolayısıyla da kesin sonuç ilân olununcaya kadar içim rahat etmedi, “oldu bu iş” diyemedim.

Tabii olay McCain’le değil, Hillary Clinton’la başlamıştı. Yani ta ne zamandır pimpirikliyiz. Bir Cumhuriyetçi yerine bir Demokrat’ın kazanması davası, elbette asıl önemli davaydı. Ama bu Demokrat’ın Hillary Clinton değil de Barack Obama olması da az buz önemli bir dava değildi. Önce biri, sonra öbürü derken, bir mucize gerçekleşti –sahiden mucize, eldeki verilere bakınca- ve Obama seçildi.

Şimdi, bakıyoruz, dünya âlem bayram ediyor. Etmeyen hiç yok değil. Örneğin Rusya. Rusya’nın tebrik tebessümü herhangi bir buzlu çay kadar soğuk. Onun gibi başkaları da var, ama onlar kendilerinden başkasını temsil etmiyorlar. Avrupa genel olarak zil takıp oynama havasında.

Türkiye’de çeşitli çevrelerin Rusya’ya yakın duygular içinde olduğunu tahmin ediyorum. Rastlantı mı, değil mi, ama şu günlerde, hem gözüme, hem kulağıma, Türkiye’nin her olay gibi bu olaya da kendi dar penceresinden bakmasını, “Ermeni konusu ne olur”, “Kıbrıs nasıl gelişir” sorularından başka bir derdi olmamasını eleştiren, bunun böyle devam edemeyeceğini söyleyenlerin sözleri her zamankinden daha sık çalındı gibi geliyor. Ama bu eleştirenlerin sözleri işitiliyor, çünkü o soruları temcit pilavı gibi soranların sustuğu yok. Neyse, bu ayrı konu, bizim konumuz.

Evet, Obama’nın seçilmesi herkesi sevindirdi. Amerika için iyi oldu, diye; ama tabii daha çok “bizim için” (herkesin “biz”i ayrı, ama bu kadar çok “biz”i mutlu etmek de büyük başarı) iyi oldu diyerek sevinen var.

Yani çok anlamlı bir iyimserlik ortamına (ki yaratılmasının belli başlı nedenlerinden birisi kendisi) adımını atmış oldu Obama. Beklentiler var, büyük, ışıklı beklentiler. Bunlara olumlu cevap verebilecek mi? That is the question.

Öncelikle “siyah” dedik, onun için seviniyoruz; Demokrat taraftan olduğu için mutluyuz. Bunların ötesinde, bu uzun ve yoğun kampanya içinde bize bir insan imgesi sundu; bunu da beğendik. Ama bütün bunlar ve başkaları, bundan böyle her şeyin yoluna gireceğinin garantisi değil. Obama’nın şimdiye kadar göründüğünden çok farklı bir Başkan’a dönüşmesine engel değil. Başa çıkması gereken sorunlar zaten yeterince netameli.

Başka bir söyleyişle, şimdiye kadar Obama’yı, sahip olduğu simgeleriyle benimsedik, destekledik. Şimdi bu simgeler dünyasından gerçeklik dünyasına intikal edeceğiz ve Obama’nın burada neler yapacağını izleyeceğiz.

Amerikan toplumu gibi bir topluma Obama’nın Başkan seçilmesi gibi bir mucizeyi gerçekleştirten asıl büyük “Mimar”ı da anmadan geçmeyelim: Bush! Yıllardır Cumhuriyetçi muhafazakâr seçmenden başkasının sözü geçmeyen devletlerde Obama’yı öne çıkartan etken! Dünyadaki, değindiğim genel bayram havasını yaratan siyasi deha! Bu sekiz yıl görülmemiş bir kâbus ağırlığıyla dünyanın üstüne çökmüştü. Ey George Walker Bush, meğer sen nelere kadirmişsin!

www.taraf.com.tr/makale/2564.htm

Cvp:Murat Belge Obama'yı Anlatıyor! 10 Kas 2008 15:39 #832

• AliOsman
  • Hatip
  • Gönderiler: 522
Bu 'mucize' gerçekleşti diye allah bir ağlamıştır ... Salaklığın bir üst sınırı var mı acaba ? IQ ile salaklık arasında doğrudan ilişkiyi bozacak parametreler nelerdir ? Yalakalık ile yalaklık arasındaki farklar nedir ? Anadolu toprakları neden her ikisini de beslerken, sol kültür neden daha çok yalak-yalama çıkartır ?

Cvp:Murat Belge Obama'yı Anlatıyor! 10 Kas 2008 15:53 #833

• guclu
  • Hatip
Ben Murat Belge'nin bu hale gelmesinden dolayı samimi olarak üzgünüm. Bu ülke soluna rasyonel bakışı ve analiz olayını kazandırmış bir aydının bu noktaya nasıl geldiği tartışılmalıdır.

Cvp:Murat Belge Obama'yı Anlatıyor! 11 Kas 2008 12:09 #840

• AliOsman
  • Hatip
  • Gönderiler: 522
Benim sinirimin nedeni de üzüntüdür zaten. Şahsen üzerimde emeği çoktur, inkar edemem. Lakin bu tavır kimden gelirse gelsin, buz gibi soğurum. Radikal'de pek takip ettiğim söylenemezdi. Ama Taraf'taki yazılarına mesafeliydim.

Birikim'de başlayan, hemen hemen tüm kavramları 'Tırnak İçine Alma Operasyonu', Radikal ve Taraf'ta 'Liberalizmden öğreneceğimiz çok şey var'a dönüştü. Şimdi de Obama'nın seçim zaferini kutlamasına kadar geldi. Yakında Keynesyen açılımlara karşı Liberal Ekonomiyi savunursa hiç şaşırmayacağım.

Cvp:Murat Belge Obama'yı Anlatıyor! 12 Kas 2008 12:42 #865

• onder
  • Yönetici
  • Gönderiler: 1144
Evet arkadaşlar sizinle tamamen aynı hissiyatı paylaşıyorum. Yalçın Hoca etkisiyle Murat Belge'yle alakam nefret duygusuyla başladı, derken saygıya dönüştü, Taraf sayesinde tekrar nefrete evrilmiş durumda..Gerçi hala Ahmet Altan gibilerle çok önemli bir farkı olduğunu düşünüyorum..

Bazen Amerika'yı gerçekten yönetenlere hayran oluyorum. Şu gibi tepkileri öngördüklerini düşünüyorum. Bush sayesinde ABD belkide tarihte hiç olmadığı kadar itibar kaybetmişti, sanıyorum 68 devriminin etkisinin devam ettiği Vietnam işgalinin o yoğun muhalefet döneminde bile bu kadar prestij kaybetmemişti. Yeni bir cumhuriyetçi saldırganlığı ABD uzun süre devam ettiremezdi. Klasik senaryo tekrarlandı ve iyi polis kötü polis gibi iyi başkan kötü başkan ayrımında iyiyi oynayan demokratlar iş başına getirildi. Nasıl 2000 seçiminde Bush ite kaka zorla seçtirildiyse, Obama'nın da seçilmesine izin verildi..Büyüyen ekonomik krizle sefilleri oynayan zenci nüfusun olası toplumsal patlamasının bayağı bir önüne geçildi sanırım..En önemlisi demokrasi efsanesi büyüyen iktisadi krizin gölgesinde ciddi anlamda çekim merkezi olmaktan uzaklaşıyordu..Obama'nın bizzat dile getirdiği gibi Amerikan rüyasına güven tazelenmiş oldu, demokrasi borazancılığı bir süre daha devam ettirilebilir hale getirildi..

Yalnız bu konuda en gıcık tam nefretlik yazıyı Ece Temelkuran yazdı..Vıcık vıcık iğrenç bir bizim oğlan güzellemesiydi..

Cvp:Murat Belge Obama'yı Anlatıyor! 12 Kas 2008 12:59 #866

• guclu
  • Hatip
Önder, Ece Temelkuran'ın yazısının linkini atsana, okuyalım. O kız sağlamdır aslında, tutarlı düşünceleri vardır, merak ettim..

Cvp:Murat Belge Obama'yı Anlatıyor! 12 Kas 2008 13:10 #867

• onder
  • Yönetici
  • Gönderiler: 1144
Göndermeden önce bir kez daha okuyayım dedim başaramadım..

O kadar sinir oldum yani..

Ece Temelkuran'ın bazı yazıları benim de hoşuma gitmiştir..Ama bu tür "güzel ruh" duygusallığını çok sık gösteriyor..

Metin Solmaz adlı müzik eleştirmenin Kayahan hakkında güzel bir yorumu kulağıma gelmişti; Kayahan şehirli yarı aydınlara hitap eden entel arabesktir gibi birşey.

Ece Temelkuran, Can Dündar tarzı köşeciler de Özgürlükçü Sol diye şekillenmeye başlayan bir kesim için istihdam edilmiş "solcu" yazarlar gibi geliyor bana.

• www.milliyet.com.tr/Yazar.aspx?aType=Yaz...emelkuran&ver=48
  • Cvp:Murat Belge Obama'yı Anlatıyor! 12 Kas 2008 13:33 #868

• guclu
    • Hatip
    Hakikaten çok abartmış. Murat Belge dahi daha ılımlı bir yazı yazmıştı. Şaşırdım. Eğer iyi niyetliyse, çok büyük hayal kırıklığı yaşayacak "sadece Obama olmayan Obama'dan". Hele Münir Özkul repliği çok saçma olmuş ve konumuzla hiçbir alakası yok.

Bunun arkaplanında büyük bir yenilgi psikolojisi var aslında. Ufacık bir olaydan çok önemli sonuçlar çıkartmak var. 1989'da solculuk yaparken, kendisini aniden yapayalnız ve umutsuz bulan bir kitlenin 2008 yılında kendisini gaza getirme çabası en fazla bu.

Cvp:Murat Belge Obama'yı Anlatıyor! 12 Kas 2008 13:39 #869

murat belge bence zaten sosyalizm, türkiye ve gelecek'ten beri bağını madden kesmiştir sosyalizmle. o zamandan beri ürettiklerine bakılınca ben artık kızmıyorum kendi adıma, solcu çıkışlar yapınca şaşırıyorum hatta
    ilk yarılma benim için... express dergisinin birinci sayısında çıkan röportajla olmuştu. konu zonguldak işçileriydi. ve işte orada express muhabirinin inatla solcu laflar etmesi için verdiği donelere bile, ama işte o işçiler bildiğimiz gibi değil minvalinde şeyler söylüyordu. daha sonraları liberal düşünce topluluğunun yayınevi liberte'den derleme yazıları çıktı. daha sonra lübnan'a asker gönderilmesini savundu. ırak savaşını , petrol, sınıf, çıkar v.b. bir bakıştansa, uluslarası meşruiyet gibi kavramlarla inceledi. birgün'de röportajında liberalim dedi. sonra sosyalistim de diyeceği röportajlar da okudum. sonra ilginç bir tesadüfle baskın oranla aynı gün, paralı üniversiteyi savunan yazısı çıktı v.s...
    yani tanıl bora'nın eylül birikim'inde yaptığı tasnifle kimi zaman liberal sol'dan sol liberal'e doğru bir ivmesi var murat hoca'nın. insan olarak güzelliği ayrı mesele ama politik olarak en iyi söyleyişle karşı taraf ne düşünüyor diye okuyorum artık.
    Son Düzenleme: 12 Kas 2008 16:36 Düzenleyen mehmet özgür.

Cvp:Murat Belge Obama'yı Anlatıyor! 12 Kas 2008 15:04 #870

• guclu
    • Hatip
    Birikim ile Murat Belge'yi ayırmak lazım sanırım. Birikimciler de yekpare değiller okuduğum kadarıyla. Mesela Tanıl Bora ile Murat Belge aynı sınıflandırmaya zor girerler. Tanıl Bora'nın tüm yazdıklarında sosyalizmin geliştirilmesi, ilerletilmesi amacı hissedilir. Hep sosyalizmin içinden konuşur ve yazar. Sınıf meselesi hakkında kafa yoran bir tek o var Birikimciler arasında okuduğum kadarıyla. Geçerliliği kalmamış bir kavram olarak çöp sepetine havale etmez sınıfsallığı. Siyasal analizlerinde de Murat Belge ve Ömer Laçiner gibi batı tipi liberal demokrasiye ait kavramlarla konuşmaz. Milliyetçilik ve sağ hakkında bütün Türkiye soluna bilgi üretip ufuk açar. Çok önemlidir Tanıl Bora ve bilirsin ki yazıyorsa mutlaka sol vicdandan hareket edip en akli sonuçlara ulaşacaktır.
    Son Düzenleme: 12 Kas 2008 15:05 Düzenleyen guclu.
    Sayfa oluşturulma süresi: 0.43 saniye
    Top Posters Posts
    onder 1144
    AliOsman 522
    Murat 415
    guclu 345
    emrahpolat 315
    hasever 290
    fetekos 89
    mehmet özgür 68
    Murattı 49
    pia 44