Kaç zamandır aklımda böyle bir şey var. Hatta bunun için elimde, şu anda neredeyse atıl duran, solbellek.org adlı bir de alan ismi var. Avrupada şahit olduğum kayıtsızlığı (çok güzel bir kelimedir; kayıt, kayıtsız kalmak, kayıtsız olmak) gidermek için düşünmüştüm ama ne bir proje oluşturabildim ne de bir ikinci kişiye açabildim. Kayıtsızlık şu: Buralarda, gönüllü/gönülsüz sürgün yaşayan ve zamanında hapishanelerde yıllarını geçirmiş bir dolu insan var. Dolayısıyla hayat var, anı var, yaşanmışlık var, eziyet var, kırgınlık var, kızgınlık var, öfke var inanç var vs vs. Ve bunların hepsi kayıtsız. Demiştim ki acaba bunu solbellek adlı bir sitede giderebilirmiyim/z; şimdilik olmadı.
Şöyle diyorum, dere ayırmaya gerek yok, sitemiz e-hayalet'te solbellek diye bir bölüm açalım oraya kayıtlarımızı düşelim. (Bakarsınız çap büyür solbellek.org adı altında toplarız) Başlangıçta böyle büyük işler olmayabilir. Küçük ama yarının çacuklarına "elektronik tablet" kıymetinde olacak yaşanmışlıklarımızı, notlarımızı düşelim; bir arşiv, bir fiş mahiyetinde. Geçenlerde Necmettin Erbakan için Ali Osman'la hemen hemen aynı cümleleri kurunca "dank" etti.
Kendi adıma, büyüklerimin yazılarını okurken, "...siz onu bir de ... görseydiniz; ne büyük kafatasıcıydı, şimdi post değiştirmiş; herkese gönül dağıtıyor" benzeri anı-notlarına çok kıymet veriyorum. Dününü bilmediğimiz bir sürü insanla karşı karşıyayız ve onların o zamnalar insanlarımızı canlarını nasıl yaktığını bilmededen onlara paye veriyoruz. Tamamen kayıtsızlıktan kaynaklı bir durum.
Ne dersiniz? Nasıl ve ne formatta bir şey olabilir?