Henüz bizim gazetelere bildiğim kadarıyla düşmedi ama yabancı ajanslarda birkaç gündür bir haber devam ediyor; Açılış sayfam Yahoo olduğu için farkettim;
Çin'in Trafik Tıkanıklığı Da Böyle Olur İşte
Kapitalizmin, hepimizin bildiği çok bariz temel çelişkisi sürekli büyümek zorunda olmasıdır, pedal çevirmeyi bırakırsa düşer.
Bu son derece yalın gerçek, Çin ortaya çıkana dek genel tahayyülde pek yer edinemiyordu. İnsanlar, "sağduyusal" olarak zaman, mekan ve kaynakların sonsuz olduğu fikrine "doğal" olarak sahipti. Gerçi hala da öyle; yeni yerimde bir Türk mühendisle karşılaştım, başka bir bağlamda -sınırlı iş imkanları hakkında- vatandaş o kadar doğal bir şekilde "Bazı insanları anlamıyorum, bu ne hırs, bu ne rekabet..Dünyanın bütün kaynakları herkese yetmez mi?" dedi ki içimden "Bu kadar saf olmak ne güzel" diye geçirdim; Ignorance Is A Bliss.
Arkadaşın tavrı, 7 milyara yaklaşan insan toplumunun, kapitalist toplumun kaynakları kullanımına yönelik inanılmaz ölçüde irrasyonel varsayımını işaret etmiyor mu?..
"Ekonomik büyüme" dedikleri altı üstü bir rakam; o rakam ne kadar büyük olursa o kadar iyi. Ancak o rakamdaki tek hanelik bir artış bile neyi ifade eder, reel koşullarda? Soyut bir rakamın hayatın gerçekliğindeki izdüşümü nedir? İşte biri: 10 gün süren ve daha bir kaç hafta sürmesi beklenen bir trafik tıkanıklığı.
Sınırlı bir kaynağı sınırsızca kullanmaya kalkmanın akıl dışılığı ölçek düşük olduğunda herkes için açıktır; mesala herkes bilir ki, 100 kişilik bir gemiye 1000 kişi binmeye kalkarsa alabora olur. Tamamen aynı hesabın uzantısı olacak şekilde Dünyanın kapasitesi ele alındığında her nasılsa bu yalın gerçek bir anda mistifiye edilir. Son tahlilde tıpkı bir gemi gibi kapasitesinin bir sınırı olan Dünya ölçeğine çkıldığında hesap kitap unutulur.
Çin adeta, Kapitalizmin Lacan'cı "Gerçek"ini su yüzüne çıkardı; Welcome To The Desert Of The Real.
Eski kapitalist merkezler kapitalist süreci son noktasına kadar götüremedikleri için -nüfus eksikliğinde- fiziksel sınır da pek görünmüyordu..Çin sınırsız büyüme mantığının fiziksel sınırlarının çok net bir şekilde bir anda ortaya çıkmasını sağladı..
Yıllar öncesinden bir makale hatırlıyorum; Çin'de otomobil kullanımı ABD ile aynı seviyede olsa dünyada soluyacak oksijen kalmazmış. Bisikletle ulaşım ihtiyacını gideren 1.3 milyar insanın otomobil kullanmaya geçmesinin ne gibi sonuçlar doğuracağını öngörmek için dört işlem yapmasını bilmek yeterli..Ya siz çok kalabalıksınız otomobil kullanmayın da denemeyeceğine, yıllardır köle gibi çalışan ve biriktiren insanlar er ya da geç batının yıllardır sürdürdüğü konforu talep edeceğine ve emeğinin meyvelerini artık toplamak isteyeceğine göre, herhalde artık "Buraya Kadarmış" denilecek noktaya doğru hızla ilerliyoruz..
Basit bir trafik sıkışıklığı deyip geçmeyelim; sözkonusu bu durumu karşılayacak en iyi kelime bence "alamet", hem de kıyamet alameti..İnsanlığı bekleyen geleceğin ipuçları bunlar.
Heyacanlı bir korku filmini seyreder gibi seyrediyorum insanlığın halini, itiraf etmeliyim hınç dolu bir zevkle.."Tarihin Sonu Geldi" demiştiniz değil mi, koro halinde..İşte o "sonda" sizi bekleyen varoluş biçimi; Haftalar boyu sürecek trafikte takılan kamyonlarınızla, otomobillerinizle özdeşletiniz artık. Düşünen canlılar değil bekleyen makinalarsınız hepiniz, hepimiz.