Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanıcı Adı Şifre: Beni hatırla

Edebiyat ve Devrim, Sanat ve Toplum, Vak Vak Amca (Yeni Linkler)
(1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
  • Sayfa:
  • 1

BAŞLIK: Edebiyat ve Devrim, Sanat ve Toplum, Vak Vak Amca (Yeni Linkler)

Edebiyat ve Devrim, Sanat ve Toplum, Vak Vak Amca (Yeni Linkler) 06 Ağu 2009 17:50 #2614

• fetekos
  • Çaylak
  • Gönderiler: 89
Erkan'ın verdiği bilgileri aynen fotokopiciye aktardım. Sorunun giderilmesi için teknik olarak ne yaptı bilmiyorum ama sanırım işe yaradı. Birkaç deneme yaptık. Erkan'ın başardığı hacim küçültme oranını yakalayamasa da bu kez kitapları 15 MB olarak kaydetmeyi başardı.

Ben bunları gene rapidshare'e yükledim.

1. Edebiyat ve Devrim / Mario Benedetti

rapidshare.com/files/264394699/Edebiyat_ve_Devrim.pdf.html

(Bu kitabı sitenin kitap tanıtım bölümünde tanıtmış ve özetlemiştim.)

2. Sosyalist Gözle Sanat ve Toplum / Jean Freville - G. V. Plehanov

rapidshare.com/files/264398492/Sanat_ve_Toplum.pdf.html

(Asım Bezirci çevirisi bu kitabı henüz okumadım. Tatilde okumayı planlıyorum)

3. Emperyalist Kültür Sanayi ve W. Disney: VakVak Amca Nasıl Okunmalı? /Ariel Dorfman, Armand Mattelart

rapidshare.com/files/264400494/EMPERYALI...LTUR_SANAYI.pdf.html

Blogta beyin yıkama amaçlı çocuk dergisinden bahsetmişsiniz. Bu konuda unutulmaması gereken belki de en önemli "ürün" Walt Disney Dünyası'dır. En adi, en ilkel anti-komünist ideolojik mesajların dünyaya yayılma aracı olan bu TV, dergi çizgi dizilerinin tüm dünya çocuklarına, gençlerine, hatta yetişkinlerine, nesiller boyu verdiği zararı tartmak mümkün gözükmüyor. Söz konusu kitap, neredeyse dünyanın tüm ülkelerinde yayınlanmış ve yayınlanmakta olan bu çizgi hikayelerin ilerici iktidarları hedef alan, açıkça vahşi kapitalizmin ideolojik propaganda aygıtı görevini gören içyüzleri, özellikle de emperyalist güçlerin Allende iktidarına gözünü diktikleri bir dönemde kaleme alındığından çok etkili bir anlatımla dile getiriliyor. Birkaç ay önce kaybettiğimiz Türkel Hoca (Minibaş) da kendisi üzerinde etkili olmuş iki kitaptan bahsederdi hep. Birisi E. Galeano'nun Latin Amerika'nın Kesik Damarları, diğeri de bu kitaptı. 1971'de Şili'de basılmış, darbeden sonra yakılmış, başka ülkelerde toplatılmış, Türkiye'de de yeni baskısı bulunmayan (Güçlü'nün önerdiği sitede iki adet gözüküyor) bir kitap. Onu okuduktan sonra, özellikle Sovyet okumaları yaparken küfür niyetine dilime pelesenk olan terimi de bu kitaba borçluyum: Vakvakoloji. Öneririm.

Kitaptan bir pasaj (Kitabın Giriş kısmında bulunan bu yazıyı David Kunzle, Şili darbesinden sonra yazmış):

..11 Eylül 1973'te Şili Silahlı Kuvvetleri, ABD'nin de yardımıyla kıta tarihindeki en kanlı karşı-devrimi gerçekleştirdi. Binlerce, yüz binlerce işçi ve hükümet taraftarı öldürüldü. Halk Bir-liği'nin yanında yer alan tüm sanat ve edebiyat eserleri yok edildi. Duvar resimleri yıkıldı. Afişler, kitaplar ve çizgi-hikâyeler toplu halde yakıldı. Sol aydın avına çıkıldı. Yakalananlar hapse atıldı, işkence gördü ve öldürüldü. Zulmedilenler arasında bu kitabın yazarları da vardı.

Şili'de Cunta'nın ilân ettiği «seferberlik», Disney çizgi-hikâyesinde de açıkça ilân edilmişti. Son sayılardan birinde, Marx ve Hegel (belki de Engels kastediliyor) adlı iki cani akbaba tarafından simgelenen Allende hükümeti kaba güce dayanarak
uzaklaştırılmakta: «Hıh! Bu allahın belâsı kuşlar silah gücünden başka şeyden anlamazlar zaten».

Doğal olarak Vakvak Amca Nasıl Okunmalı Şili'de yasaklanmış durumda. Kitabı bulundurmak bile insanın hayatını tehlikeye atması demek. Böylece, Şili'deki Cunta, ülkeyi Marksist ve halkçı sanat ve edebiyattan «arındırmakla» emperyalist efendilerinin kültür elçilerini korumuş oluyor. Hangi kültür anlayışının kendi çıkarlarına en iyi hizmet ettiğini biliyorlar. Ve yine biliyorlar ki, Miki Fare'leri ve Vakvak Amca'ları onların iktidarda kalmalarına yardımcı olacaklardır,
sosyalizmi zindanda tutacak ve «çökmüş» bir Şili'ye «erdem ve masumiyeti» geri getirecektir.

Vakvak Amca Nasıl Okunmalı öfke, hiciv ve siyasi açıdan hınç dolu bir kitaptır. Yazarların hıncı kişisel bir tutkudan kaynaklanmaktadır çünkü kendileri de şimdi karşı çıktıkları Disney ideolojisi ile aşılanmış, Disney dergi ve filmleriyle yetişmişlerdi. Ama bu kitap hınç dolu bir tepkinin ötesinde bir şeydir. ABD kültürünün yıkıcı bir biçimde dış ülkelere kabul ettirmeye çalıştığı egemenlik düzeninin kendi ülkesinde de ve Dîsney için çalışanlar, yani onun ideolojisini üretenler üzerinde de hiç küçümsenmeyecek ölçüde ezici etkileri vardır. Disney'in üretildiği koşullar onun için çalışanlar kadar tüketicilerinin de maruz kaldıkları sömürüyü kendi yaşamlarında ve çalışma ilişkilerinde yeniden üretmelerini sağlar. Düzenin sürdürülmesine yardımcı olur yani...

Bu arada internet sitelerinde online satışı yapılıyor gözüken her kitaba ulaşılamıyor. Tükenmiş olan kitapları güncellemeyebiliyorlarmış. Böyle bir şey başıma geldi geçenlerde. Bir yıldır aramakta olduğum Melih Cevdet'in Toplu Oyunlar 1: Ölümsüzler adlı kitabını böyle bir sitede buldum sandım. Adresi verilen iki sahafa da gittim ki kitap bulunmuyor. Bu kitabı ne yazık ki gittigidiyor'da da bulamadım. Gözünüze ilişirse ve haberdar ederseniz çok memnun olur, hemen alır ve buraya da eklerim.
Son Düzenleme: 06 Ağu 2009 18:33 Düzenleyen fetekos.

Cvp:Edebiyat ve Devrim, Sanat ve Toplum, Vak Vak Amca (Yeni Linkler) 07 Ağu 2009 06:19 #2615

• guclu
  • Hatip
  • Gönderiler: 345
Bu öğlen Galatasaray'ın oradaki sahaflara uğrayabilirim; bulursam senin için alabilirim Fetekos. Uygun mudur?

Cvp:Edebiyat ve Devrim, Sanat ve Toplum, Vak Vak Amca (Yeni Linkler) 07 Ağu 2009 12:20 #2616

• fetekos
  • Çaylak
Güçlü,

Öğleyi kaçırdım yanıtlamak için tabii. Ama asla hayır demem, aramadığım sahaf kalmayacak neredeyse. Fakat Aslıhan Pasajı’ndan bahsediyorsan, en son iki hafta önce sormuştum. En çok güvendiğim ve bana birçok kitabı bulmuş olan alt katta iki basamak indikten sonra sağdaki sahaf artık beni gördüğünde hemen ne yazık ki deyiveriyor. O kadar sıkı haber saldım. Aynı şekilde Kadiköy’dekilere de. Ama her an gelebilir tabii. Melih Cevdet’in yeni baskısını İş Bankası yapıyor fakat ilginçtir ki oyunları basılmıyor. Adam Yayınlarından çıkan Toplu Oyunlarının 2. cildi sahaflarda bulunuyor da, geçen senelerde o kadar sükseyle sahnelenmiş bir oyunun da (Mikado’nun Çöpleri) içinde bulunduğu 1. cilt yok. İnanılır gibi değil. Daha birkaç yıl önce vefat etmiş ünlü bir yazarın kitabını koca İstanbul'da bulamıyorum. Rastlarsan alma zahmetine girmene bile gerek yok aslında, haber vermen yeterli, gidip hemen alırım. Teşekkür ederim ilgin için.

Cvp:Edebiyat ve Devrim, Sanat ve Toplum, Vak Vak Amca (Yeni Linkler) 07 Ağu 2009 13:28 #2617

• guclu
  • Hatip
Fetekos,

Malesef uğrayamadım zaten oraya

Ben genel olarak tarih ve siyaset kitapları alıyorum sahaflardan. Melih Cevdet'in toplu şiilerini geçenlerde aldım İş Bankası Yayınlarından, sahaflarda çeşitli roman ve şiirlerine de rastlıyorum ara ara ama toplu oyunlarını hiç hatırlamıyorum.

Bir yer önereyim sana: Yolun Kadıköy'e düşerse çarşıdaki Ermeni kilisesinin arka sokağında Çiya'nın karşısında İmge Sahaf'a uğrayabilirsin. Orada bir sürü az bulunur kitaba rastlanabilir. Tutunamayanlar'ın 1970 baskısı veya Cevdet Bey ve Oğulları'nın Milliyet Yayınlarından çıkan ilk baskısı gibi. Aysel Özakın'ın 70'lerde yayınlanan romanlarını orada bulmuştum mesela. Sanki orada vardır gibime geliyor.
Son Düzenleme: 07 Ağu 2009 13:33 Düzenleyen guclu.

Cvp:Edebiyat ve Devrim, Sanat ve Toplum, Vak Vak Amca (Yeni Linkler) 07 Ağu 2009 13:56 #2618

• fetekos
  • Çaylak
Nadir Kitap internet sitesinde, kitabın bulunduğu gözüken bir yer de İmge Sahaf'tı Güçlü. O yol üzerindeki ve Akmar'daki tüm kitapçılara sordum. Ama hiçbirinde bulunmuyor.

Neredeyse bütün kitapları, şiirleri, denemeleri, romanları ve oyunlarının 2. cildi var bende, bir tek bu kitap yok. İşin ilginci tanıdıklarıma da tek tek soruyorum, kimsede yok. En son senin söylediğin sokağın bir alt sokağına inen dar yolda sol tarafta yeni açılmış ve çok eski, pek bulunmayan kitapların olduğu sahafa da not bıraktım. Artık gelirse bu kitabı bana kaça satarlar, bilemiyorum...

Cvp:Edebiyat ve Devrim, Sanat ve Toplum, Vak Vak Amca (Yeni Linkler) 07 Ağu 2009 14:38 #2619

• guclu
  • Hatip
Sahaflarda işler daha çok pazarlıkla yürüyor. 100 lira istedikleri bir kitabı 35 liraya bıraktılar mesela bir seferinde. Tahminim 15-20 lira arasında bir fiyata bağlarsın.

Dediğin sahafı biliyorum. Oldukça uygun fiyata kitap satar. Şevket Süreyya'nın üç ciltlik Enver Paşa'sını 25 liraya, Cüneyt Arcayürek'in 10 ciltlik 1946-80 arası çok partili dönem tarihini ise 35 liraya almıştım.
  • Sayfa:
  • 1
Sayfa oluşturulma süresi: 0.41 saniye
Top Posters Posts
onder 1144
AliOsman 522
Murat 415
guclu 345
emrahpolat 315
hasever 290
fetekos 89
mehmet özgür 68