Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanıcı Adı Şifre: Beni hatırla

Doğu Türkistan'da Neler Oluyor?
(1 inceleyen) (1) Ziyaretçi

BAŞLIK: Doğu Türkistan'da Neler Oluyor?

Doğu Türkistan'da Neler Oluyor? 09 Tem 2009 23:15 #2459

• büşra
  • Torun
  • Gönderiler: 19
Doğrusunu söylemek gerekirse siteden herhangi birinin buna benzer bir başlık açmasını bekliyordum ancak daha fazla sessiz kalamadım.

Doğu Türkistan'daki olayları günlerdir çeşitli haber araçlarından takip ediyoruz. Ben bu yaşananları son birkaç gündür değil uzunca bir süredir devam eden bir durumun patlak verdiği nokta olarak değerelendiriyorum. Uygur Türkleri'ne uygulanan vahşeti kınadığımızda birer milliyetçi mi oluyoruz? Yoksa zamanında Almanlar'ın yaptığı bir yok edişi yahut Bosna'da yaşanılanları kınamakla eşdeğer tutabiliyor muyuz? İnsanın her yerde insan olduğundan; ihtiyaçlarının ve isteklerinin benzer nitelikte olduğundan yola çıkarak neler söyleyebiliriz?

Çin'in tüm iletişim kanallarını kesmiş olması ne kadar doğru? Yaşanılanlar ne kadar insanca? Doğu Türkistan'ın bu durumunu düşünmek insanı milliyetçi mi yapar yoksa insancıl bir yaklaşımla yapılan yanlışların farkında olmaya mı götürür?

Düşüncelerinizi öğrenmek isterim. Sevgiler...

Cvp:Doğu Türkistan'da Neler Oluyor? 09 Tem 2009 23:34 #2460

• onder
  • Yönetici
  • Gönderiler: 1144
Herhangi birinin başlık açmamış olması kuşkusuz bu olayı umursamadığımız anlamına gelmez.

Ancak -en azından kendi adıma söyleyeyim- bu, Türkiye'de bu ve benzeri olaylara karşı takınılan genel tepkiyi onayladığımız anlamına da gelmez. Haberlerden bilebildiğimiz kadarıyla orda bir insanlık suçu işleniyor. Mağdurların Türk ya da müslüman olması olayın vehametini arttırmaz da azaltmaz da.

Karşılatırma olması açısından örnek vereyim; Türkiye kamuoyu Darfur'da yaşananlara karşı benzer bir tepki gösterdi mi? Darfur'da ne olup bitti bilmiyorum. Ama batı kamuoyunda bu mesele çok çok önemli. Anladığım kadarıyla müslüman olmayan nüfusa karşı suçlar işlenmiş. Darfur konusu yansıdı mı Türk medyasında.

İnsanlığa karşı işlenen suçların hangi millete ya da etnik kimliğe karşı yapıldığının önemi yoktur. Suçu belli bazıları yaparsa mazur görülebilir, başka bazıları yaparsa görülemez gibi bir mantık olmaz.

Konun genel bağlamından kopuk olarak bir de felaket senaryosu yapayım: Doğu Türkistan'da yaşananlar önümüzdeki yıllarda, çok yakın bir gelecekte olacakların, standart günlük olayların habercisi bence.

İnsan uygarlığının basıncı, kapalı bir kapta ısıtılan su gibi arttıkça artıyor. Isı verilmeye devam ettikçe er ya da geç infilak kaçınılmaz. Nüfus artıyor, ama kaynaklar onunla orantılı olarak artmıyor. Kapitalizmin açgözlü kültürü sayesinde aksine azalıyor. Küresel ısınma sonucu ekilebilir tarım arazileri gittikçe daha da azalacak.

artan basıncın tam bir infilaka gitmemesi için bu tür etnik çatışmalar basıncı biraz azaltmak için başvurulacak yegane yöntem gibi duruyor. Azalan kaynakların sorumlusu olarak yine "öteki" görülecek ve bütün suç ona atılacak. Çinliler şu Uygurlar olmasa ne güzel yaşardık diyecek, Türkler de Kürtler için vs.

Gelecek günler pek iç açıcı görünmüyor.
Son Düzenleme: 09 Tem 2009 23:36 Düzenleyen onder.

Cvp:Doğu Türkistan'da Neler Oluyor? 09 Tem 2009 23:50 #2461

• büşra
  • Torun
Kurduğum ilk cümleler kesinlikle site üyelerini duyarsızlıkla itham etmek amacında değildi. Ancak şu an bir başkası olarak aynı satırları okuduğumda ben de benzer bir anlam çıkarabileceğimi fark ettim.

Kurduğunuz felaket senaryosu yaşanılacakları en gerçekk ve en acı şekilde özetliyor aslında. Ama ne olursa olsun orada yaşanılanlar bir insanlık dramı. Evet Darfur'daki de öyle. Darfur konusu medyamızda hiç yansıtılmadığından orada yaşanılanları ilk olarak geçen sene izlediğim bir televizyon dizisinde görmüştüm. İzlediklerimden hareketle biraz araştırma yaptığımda da benzer bir çıkarıma ulaşmıştım. Bu gün Uygur Türkler'i konusunda hassasiyet göstermek milliyetçilik mi diye sorarken, o gün de Darfur'a yardım için göderilenleri dahi katleden, yanlış hatırlamıyorsan Arap olan ve kendilerine Janjawed diyen, insanlık dışı hareketlerde bulunanlar için buna benzer bir soru sormuştum. İşte bunun gibi sorular Türk, Kürt, Ermeni, Çin, Boşnak, Rus vs. gibi ayrımların insanlık ayıplarını örtmek açısından yetersiz kaldığını anlamamı sağladı.

Söylemek istediğim, cevabını aradığım çok daha başka bir şey aslında. Bütün bu kavramlar bize ne kadar da zarar veriyor. Aynı zaman da o kavramlara ne kadar da çok ihtiyacımız var. Ben kafamdaki soru işaretlerini dile getirmek istedim yalnızca. Kimsecikleri duyarsızlıkla suçlamak istemem. Öyle anlaşıldıysam affola..

Cvp:Doğu Türkistan'da Neler Oluyor? 10 Tem 2009 06:33 #2463

• guclu
  • Hatip
  • Gönderiler: 345
Sevgili m2312,

Bence rahat ol. Yanlış anlaşılma olmamıştır, en azından benim açımdan yani.Hem biz buradan kendi aramızda protesto etsek, klavye başından "sallasak" dursak neticesi ne olacak, hiçe yakın. Sanal ortam bir yere kadar.

Ama burada daha başka bir şey yapabiliriz; sürecin nasıl geliştiği, oradaki hayatın nasıl olduğu, Çin Devleti ile Uygurlar arasındaki gerilimlerin arkaplanı hakkındaki özgül bilgilerimizi paylaşabilir ve görüş alışverişinde bulunabiliriz.

Yaşanan sürecin Çin'in baskıcı yönetiminden kaynaklandığı önkabulünden hareketle, son derece basit bir gözlemimi paylaşayım. Basit olması nedeniyle son derece kaba ve yanıltıcı da olabilir. Son iki ayda önce İran'da, şimdi de Çin'de arka arkaya iç karışıklık çıktı. Bu iki ülke ile ABD'nin pozisyonlarının çok da dostane olmadığını söylemek hatalı olmaz sanırım. "Uygurların Annesi" olarak takdim edilen zatın Washington'da yaşadığını da eklyeyim. Son olarak da ABD'nin geleneksel olarak düşman gördüğü ülkelerdeki etnik gruplara yönelik sürekli bir sondaj halinde olduğunu da yazıp noktalayayım.
Son Düzenleme: 10 Tem 2009 06:35 Düzenleyen guclu.

Cvp:Doğu Türkistan'da Neler Oluyor? 10 Tem 2009 07:23 #2465

• AliOsman
  • Hatip
  • Gönderiler: 522
Büşra, haklı olduğun taraflar elbette var. Lakin bazı gerçekleri bilmekte de fayda var. Uzunca bir zamandır ABD'nin Çin içerisinde etnik ayaklanma çıkartabileceği yönünde tespitler yapılıyordu. Potansiyel etnik gruplar olarak Tibetliler ve Uygur Türkleri gösteriliyordu. olayları ilk duyduğumda 'acaba ?' dedim. Üstüne üstlük ABD'nin en sevdiği konu olan Enerji Kaynakları ile de ilişkili olduğunu öğrenince 'sanırım' demeye başladım. Lakin şu dönemler çok yoğun çalıştığım için konu ile ilgili fazla da araştırma yapamadım. zaten bizim medyadan derinlemesine bir analiz beklemek saflık olur. Türklük üzerinden yapılan haberlerden başka bir haber bulmak imkansız.

Siteye aktaracağımız konular için asgari kafa yormak, araştırma yapmak gerektiğini düşünüyorum. Medya başlıklarını, kahvehane mubbbetlerini taşımak bence doğru değil. Zaten dışarıda da ziyadesi ile bu geyikler mevcut.

İşin insani tarafı ile ilgili elbetteki rahatsızlık duydum. Ama itiraf etmek gerekirse Sudan, Liberya, Ruanda... vs gibi ülkelerde yaşanan katliamlara nasıl bakıyorsam Çindekine de aynen öyle bakıyorum. Orada ölenler ve baskı altında tutulanların Uygur olup olmaması durumu değiştirmiyor. Sonuçta olan insana oluyor. Burada sorgulanması ve her defasında altının çizilmesi gereken etnik yapıların insanlık için nasıl bir tehlike olduğu, insanın insana düşmanlığı altındaki en büyük nedenin etnik gruplaşma olduğunu mutlaka akılımızdan çıkarmamamız lazım.

Cvp:Doğu Türkistan'da Neler Oluyor? 10 Tem 2009 10:49 #2468

• büşra
  • Torun
Elbette insanı rahatsız eden buradaki Türklük değil yaşanan insanlık dışı olaylar. Sadece kimi zaman yaşananlar öyle bir hale geliyor ki başka milletlere yapılan katliamları çok rahat konuşabilirlirken Türkler'e yapılanları milliyetçi, terim olarak ne denir karşılığını bilemiyorum, damgası yememek adına sindirebiliyoruz.

ABD'nin terörle küresel mücadele şeklinde bir fikri ortaya atması Çin'in de bu yaklaşımdan hareketle Uygur Türkleri'ne uyguladığı politikanın da etkisi var diye düşünüyorum. Çünkü Doğu Türkistanlı 500 kadar Türk'ün Afganistan'da Taliban tarafından eğitildiğini iddia ediyor ve bunun yalnızca Çin yönetiminden kaçan 20 kişi olduğu anlaşılıyor. ABD'nin bu terör söylemi Çin'in de ülkesinde gerçekleşen tüm olayları Uygurlar'a yüklemesine ve sonuçta bir patlama yaşanmasına sebep oluyor. Bunun dışında Doğu Türkistan bölgesinin doğal kaynaklar açısından zenginliğinin de insanların iştahını kabartıyor olduğunu söylememek de olmaz tabi.

Etnik yapıların insanlık için büyük bir tehlike olduğunu söylemişsiniz. Bunu aşmak mümkün değil midir acaba? Çok mu ütopik bir şey istediğim. Kültür aynı zamanda güzel de bir şeydir sonuçta. Önemli olan bunu bir üstünlük anlayışına dönüştürmemekte ve birbirinden kültürel manada da çeşitli alışverişler yaparak zenginleşmekte diye düşnüyorum. Farkındayım dünya bir kültür olma yolunda ilerliyor, buna da aman kültürümüze sahip çıkalık diye feryat figan karşılamıyorum ancak doğal gelişimi içerisinde gerçekleşmesi gerektiğine inanıyorum. Baskıyla, şiddetle yapılanlar mutlaka karşıt bir güçle karşılaşacaktır. Bu kendiliğinden yaşanır.

Medya öyle bir şey ki cinayetleri dahi magazinel hale getiren, bilmem kimin aldığı arabayı ana haber bültenlerine sokan bi yapıda. Haberleri olduğu gibi kabul etmemek biraz sorgulamak, araştırmak gerekli diye düşünüyorum ben de. Ama öyle bir şey ki insanlarımız bir dinin kuralları gibi ya da anayasanın bir maddesi gibi inanıyor söylenenlere ve doğru kabul ediyor. Bunları aşmak nasıl olur... Elbette eğitimle. Uzun fakat gerçekleşmesi mümkün bir süreç. Konuyu saptırdım;)

Sonnuç olarak yaşanılanların insanlığa aykırı olduğunu düşünüyorum ve kafamdaki soru işaretlerini sizlerle paylaşıyorum. Sizlerin düşüncelerini de öğrenmek bakış açımın genişlemesini sağlıyor.
Son Düzenleme: 10 Tem 2009 10:54 Düzenleyen büşra.

Cvp:Doğu Türkistan'da Neler Oluyor? 10 Tem 2009 11:31 #2472

• AliOsman
  • Hatip
  • Gönderiler: 522
Bazıları için etnik kültür fazla bir anlam ifade etmeyebilirken, bana folklorik anlamda (Halk Bilim) kültür, sıcak ve sevimli geliyor. Mesela etnik jazz, en sevdiğim müzik çeşitlerindendir. Sorun zaten bu değil.

Çok dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Milliyetçilik ve kafatasçılık da aynı tastan su içiyor. Daha düne kadar mazbut bir baba olarak görünen zat; bayrağımızı yaktılar, dedelerimize küfür ettiler... şeklindeki yaklaşımlar ile birden bire bir katile dönüşebiliyor. Aynı şey din için de geçerli. Nur yüzlü dedemizin, kuran'a, incil'e... küfür ediyorlar, camiyi bombaladılar diye eli kanlı bir katile dönmesi arası bazen bir kaç saat olabiliyor. Hal böyle olunca bu tarz etnik problemlerin analizi genellikle çok yönlü ve zaman alıcıdır. Kategorik olarak insan öldürülmesine karşı olan biri olarak şunu söyleyebilirim : Şiddet nereden gelirse gelsin, şiddettir. Şiddete maruz kalan madurdur. Şiddete maruz kalanın kendini savunması meşrudur.

Lakin tüm bunları söylerken, etnik kültür kötüdür, din gericidir gibi yaklaşım sergilemiyorum. Etnik kültürün folklorik yanı, dinin (şiddetten uzaksa elbet)kendince yaratmaya çalıştığı adalet ve yaratan-yaratılan arasında huşuu içeren ilişki ile ilgili hiç bir problemim yok.

Cvp:Doğu Türkistan'da Neler Oluyor? 10 Tem 2009 18:14 #2481

• fetekos
  • Çaylak
  • Gönderiler: 89
"Uygurların Annesi" denen Rabia Kadir’in 7 Temmuz’da El-Cezire televizyonunda yayınlanan röportajında gösterdiği fotoğrafın, aslında bir trafik kazasına ait olduğu ortaya çıkmış. Türkiye’de de televizyon ve gazetelerde “Çin’deki olaylarda polis ve asker, barışçı protesto gösterisi yapanların üzerine yaylım ateşi açtı” başlığı altında gösterilen (www.milliyet.com.tr/2009/07/07/indexmil.html) katliam fotoğraflarından birisi olan bu fotoğrafı Kadir, polisin ve askerin göstericilere saldırganlığını kanıtlamak üzere kullanmış. Kadir, olayları kışkırtmak ve dünya kamuoyunu yanıltmakla suçlanıyormuş.

Konuyla ilgili haberler:

http://english.peopledaily.com.cn/90001/...0/91342/6697251.html

english.aljazeera.net/news/asia-pacific/...971052926395491.html

haber.sol.org.tr/mansetler/mansetsag/16297.html

en.wikipedia.org/wiki/File:Rebiya-use-old-fake-photo.jpg

2006 yılında Nobel’e de aday gösterilmiş olan Rabia Kadir, Uygur haklarının savunucusu, kadın hakları aktivisti bir işkadınıymış. 1999 yılında Çin’i ziyaret eden ABD Kongre üyesiyle bir otelde “insan hakları konulu” bir görüşme yaparken yakalanıp yabancılara gizli bilgi vermek suçuyla yargılanmış ve 5 yıl cezaevinde kalmış. Daha sonraysa ABD’ye yerleşmiş. Washington’da Kadir’in başkanlığını yaptığı Uygur Amerikan Derneği (WUC), Amerika’da Venezuela ve Küba karşıtı eylemlere destek vermesi ve Fethullah Gülen okullarına kaynak aktarma faaliyetleriyle de tanınmaktaymış.

en.wikipedia.org/wiki/Rebiya_Kadeer

haber.sol.org.tr/mansetler/mansetsag/16269.html

Bu da konuyla ilgili bugün yayınlanmış bir yazı:

www.southasiaanalysis.org/%5Cpapers34%5Cpaper3301.html

Yazıda, bölgede National Endowment for Democracy (NED), Unrepresented Nations and Peoples Organisation ve World Uyghur Congress (WUC) kuruluşlarının etkin olduğu vurgulanıyor ve protesto gösterilerine de katılan Uygur dernek ve kuruluşlarına 2008 yılında yapılan maddi yardımların kaynakları listeleniyor. Aynı rakamları NED'in sitesinde de görmek mümkün: www.ned.org/grants/08programs/grants-asia08.html#China
Gösterilere katılan ve olaylar hakkında konuşan tek kurumun WUC olması ve Pakistan’dan yönetilen El-Kaide bağlantılı Doğu Türkistan İslami Hareketi’nin 15 Nisan’da cihat çağrısında bulunduğu halde son olaylara tepki gösterenler arasında bulunmaması, tıpkı El-Kaide, Taliban ya da herhangi bir cihat kuruluşunun şimdiye dek gösterilerle ilgili yorumda bulunmamış olması gibi dikkat çekici bir unsur olarak değerlendiriliyor.

Cvp:Doğu Türkistan'da Neler Oluyor? 10 Tem 2009 23:32 #2482

• büşra
  • Torun
Bir trafik kazası fotoğrafının bu şekilde yansıtılması gerçekten hoş değil. Hele ki Uygurların Annesi şeklinde lider bazında ön plana çıkan birinin bunu yapması hiç hoş değil. Diğer haberleri ingilizce olması sebebiyle pek anlayabilmiş değilim ama Türkçe olan linkte yeterli açıklama var zaten. Kendisi başka bir ülkede yaşıyor olduğu halde böyle bir ayrıcılık görevi üstlenerek ülkeyi karmaşaya sürüklemek ne kadar yanlış.

Hal böyleyse zaten var olan Han-Uygur çatışmaları yıllardır olduğu gibi yaşanmaya devam ediyor hala fakat yanlış bir şekilde medyaya sızdırılması söz konusu. Çin'in kapalı bir kutu halinde olması olaylar hakkında bilgi edinmemizi fazlasıyla kısıtlıyor. Bu şekilde yapılan bir çıkış yaşanılanları körüklemekten başka bir işe yaramaz ki! Çok garip...

Dünyanın bu kadar tepkisiz kalmasında ve Fetekos'un da söylediği kimi kuruluşların tepkisiz kalmasında bir tuhaflık var.

Bu arada evet, milliyerçilik ve kafatasçılık... Maalesef öyle bu da anlayışı çok dar bir kalıba sokarak insanları değil yalnızca kendi insanını(!) sevmek, saymak, korumak, kollamak, hakkını aramak vs. haline dönüşüyor.

"Lakin tüm bunları söylerken, etnik kültür kötüdür, din gericidir gibi yaklaşım sergilemiyorum. Etnik kültürün folklorik yanı, dinin (şiddetten uzaksa elbet)kendince yaratmaya çalıştığı adalet ve yaratan-yaratılan arasında huşuu içeren ilişki ile ilgili hiç bir problemim yok." Tamamiyle katılıyorum. İnsanlar dini de dinsizliği de yaşayabilsinler. Aynı şekilde kültürlerini de.
Son Düzenleme: 11 Tem 2009 11:22 Düzenleyen büşra.

Cvp:Doğu Türkistan'da Neler Oluyor? 11 Tem 2009 12:42 #2483

• John Locke
  • Torun
  • Gönderiler: 1
Eger Uygurlar, Allahi PARA olan bir kadini anne olarak kabullenmislerse, dinleri de yakinda US-DOLAR olabilir.
Sayfa oluşturulma süresi: 0.46 saniye
Top Posters Posts
onder 1144
AliOsman 522
Murat 415
guclu 345
emrahpolat 315
hasever 290
fetekos 89
mehmet özgür 68
Murattı 49
pia 44