Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanıcı Adı Şifre: Beni hatırla

Röportajlar
(1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
  • Sayfa:
  • 1
  • 2

BAŞLIK: Röportajlar

Röportajlar 08 Tem 2009 11:13 #2420

• guclu
  • Hatip
  • Gönderiler: 345
Arkadaşlar, aklıma bir öneri geldi ve hepinizin fikrini almak istedim.

Diyorum ki: Aklı başında solcu entellektüel insanlarımız neyse ki hala mevcut; hala herkes Altanlar, Ertemler, Yağcılar gibi ruh değiştirmiş halde değil; Pekdemirlerimiz, Çulhaoğullarımız, Başkayalarımız ve daha nice üretken ve onurlu aydınlarımız var. Kendilerini fırsat buldukça okuyor; denk gelirsek televizyondaki konuşmalarını izliyor; panellerde, konferanslarda dinliyoruz. O zaman diyorum, biz bu siteyi var eden insanlar olarak neden bu değerli insanlara sormak istediğimiz soruları derleyip bir biçimde onlara ulaştırmıyoruz? Bu belki uygun bir zaman ve ortamda yüz yüze konuşmak şeklinde de olabilir, e-mail atarak da olabilir. Tahmin edebiliyorum ki bu insanlar burnu havada ve bu türden bir faaliyete cevap vermeyecek yapıda değiller. Bir biçimde bize zaman ayırırlar.

Anket de olabilir, genel bir söyleşi de olabilir, kafamıza yatarsa biza kalmıştır hazırlayacağımız sorular.

Politik kimliklerini birbirlerinden farklı açılardan da olsa koruyan sosyalist entellektüellerle tanışıp kaynaşmamızı sağlayacak bir soru hazırlama sürecine girelim mi, ne dersiniz?
Son Düzenleme: 08 Tem 2009 13:07 Düzenleyen guclu.

Cvp:Röportajlar 08 Tem 2009 20:22 #2424

• onder
  • Yönetici
  • Gönderiler: 1144
Walla bu öneri beni çok heyacanlandırdı..İyi ki bu fikir aklına geldi Güçlü.

Bu iş röportajla da kalmaz, sosyalist yazarların verdikleri röportaja eklenen bizim yorumlarımızla çok canlı bir tartışma da yaratabiliriz.

Konu hakkında birebir yaptığımız tartışmalarda, Güçlü'nün önerisini biraz daha geliştirdik.

Bugün Ali Osman'la oturup birkaç bira içtik. Bu sohbet esnasında ve özelden yaptığımız tartışmalarda, ana fikre şu temel katkılar ortaya çıktı:

1. Forumda ilgili bir kategori altında kimlerle röportaj yapılacağını ve hangi sorular sorulacağını belirleyelim.

2. Soruları A- Herkese Sorulacak Genel ve B- Röportaj yapılan kişinin uzmanlık alanına göre Özel olmak üzere iki klasmanda belirleyelim.

3. Genel Sorular tartışılmayan ya da daha az tartışılan konuları da gündeme getirsin.Her röportaj yapanın aklına gelebilecek türden standart sorular kadar Amiyane tabirle fırlama, sosyalizmin ekonomi-politik, iktisadi kurtuluş vs alanları dışında varoluşsal, cinsel, etnik, kimliksel vs gibi alanlarda yaklaşımı ne olmalıdır türünden sorular. Mesala Ali Osman'ın verdiği örnekle, -tam aktaramamışsam düzeltir- "Bir sabah kalktığınızda kendiniz sosyalist bir dünyada bulsanız, kapitalist dünyada bulamadığınız neleri görmeyi umarsınız ilk olarak, nelerin farklı olacağını beklersiniz. İktisadi kurtuluş vs alanları dışında..Sıradan insan olarak, günlük hayatta ne gibi şeyleri farklı olmasını beklersiniz"

4. Röportajlar geçici değil sitenin sürekli bir bölümü olsun..Düzenli olarak bir röportaj yayınlayalım. Röportajlar sadece politika alanı ve ünlü kişiler ile sınırlı olmak zorunda değil. Kendi alanlarında fırlama olan herkesle yapılabilir. Bu bir ekolojik köy girişimcisi de olabilir, bir TV dizisi figüranı da, katı atık işçisi de, Brezilya'daki topraksızlar hareketinin bir temsilcisi de.

Bu projeyi hayata geçirebilirsek çok iyi olacağını düşünüyorum. Bu yaygın iletişim kavrayışında bir paradigmatik sıçrayışı ifade eder bence. Asli işi politikacılık, gazetecilik olmayan somut bireylerin, çalışan insanların, asli işi politika olanlarla aracısız diyaloğu anlamına gelir. İletişimdeki profesyonel dolayımı aşmayı ifade eder. Kendi çapında yabancılaşmanın, temsili politikanın bir reddiyesidir bir anlamda. Sorunun doğrudan muhhatabı bizler, sorun hakkında söz söyleme konumunda olanlarla aracısız bir iletişim içinde oluruz. Belki profesyonel bir gazetecinin soramayacağı meseleleri gündeme getiririz.

Bu çok önemli bir fikir. Ben çok önemsiyorum. Umarım kotarabiliriz.

Cvp:Röportajlar 08 Tem 2009 21:13 #2425

• emrahpolat
  • Hatip
  • Gönderiler: 315
Özellikle bu kısmı çok hoşuma gitti benim.

"Röportajlar sadece politika alanı ve ünlü kişiler ile sınırlı olmak zorunda değil. Kendi alanlarında fırlama olan herkesle yapılabilir. Bu bir ekolojik köy girişimcisi de olabilir, bir TV dizisi figüranı da, katı atık işçisi de, Brezilya'daki topraksızlar hareketinin bir temsilcisi de.

Bu projeyi hayata geçirebilirsek çok iyi olacağını düşünüyorum. Bu yaygın iletişim kavrayışında bir paradigmatik sıçrayışı ifade eder bence."

Bir tür sözlü tarih çalışması gibi.
Son zamanlarda beğeniyle okuduğum iki kitap; mevzuya çok uyuyor. Eminim biz daha iyisini yaparız.
www.idefix.com/kitap/tanri-misafirleri-o...L3OEI1MNTM5M1MFSN7WV
www.idefix.com/kitap/ince-is-pinar-ogunc...HDIQPSBH66IH5EZDRP77
Son Düzenleme: 08 Tem 2009 21:22 Düzenleyen emrahpolat.

Cvp:Röportajlar 08 Tem 2009 21:14 #2426

• AliOsman
  • Hatip
  • Gönderiler: 522
Sosyalist bir dünyada, Sabah saat 08:00 ile akşam 12:00 arasında TV program çizelgesi yapsanız neler koyardınız ?

İşin 'ciddi' tarafıyla ilgili sorular bulmak çok önemli elbette. Ama gündelik hayat ile ilgilileri pas geçmemek lazım. Biraz çocuksu gibi görünse bile sormak hem eğlenceli, hem bilgilendirici olacaktır. Başka aklıma gelenler : Kaç çeşit gazete olmalı ? Magazin gazetesi gibi bir şey sosyalist yaşamda mümkün mü ? Sosyalist dünyada 'best seller' olur mu ? Olursa nasıl olur ? Dıştan gelen turistte sıcak bakılıyor mu ? Yurtdışı gezileri için kısıtlama olabilir mi ? Gitmek isteyen gidebilir mi ? Canımın istediği yerde yaşayabilecek miyim ? Kaç çift ayakkabım olacak ? Bayan arkadaşlar için kaç tane çanta olabilecek ? İnce çorap ve kot giymek mümkün olabilecek mi ? (SSCB göndermesi. Mesela Metin Çulhaoğlu ya da Kemal Okuyan'a sorulabilir ) Sosyalist bir futbol takımı sahaya nasıl dağılmalı ve hangi düzenle oynamalı, sahada nasıl farklılık yaratmalı ( Tanıl Bora'ya sorulabilir) ? Sosyalist seyirci olur mu ? Olursa nasıl olur (Tanıl yine) ? Migros ve Carrefour tarzı alışveriş merkezleri caiz midir ? Değilse doğrusu nedir ? Gökdelenler olacak mı ? Kişisel arabalar ile ilgili ne düşünüyorsunuz ? Zeki Müren'de bizi görecek mi ? )

Aklıma başka zırvalar gelirse yazmaya çalışırım.

Cvp:Röportajlar 09 Tem 2009 05:25 #2429

• Murat
  • Yönetici
  • Gönderiler: 415
Şimdiden çok güzel şeyler çıkmaya başlamış bile. Güçlü aklına sağlık. Umarım bu işi layıkıyla kıvırırız.

"Bir sabah kalktığınızda kendiniz sosyalist bir dünyada bulsanız, kapitalist dünyada bulamadığınız neleri görmeyi umarsınız ilk olarak, nelerin farklı olacağını beklersiniz. İktisadi kurtuluş vs alanları dışında..Sıradan insan olarak, günlük hayatta ne gibi şeyleri farklı olmasını beklersiniz"

Buna ilave "kapitalist dünyadan neleri özlersiniz"?

Cvp:Röportajlar 09 Tem 2009 09:12 #2433

• guclu
  • Hatip
  • Gönderiler: 345
O zaman usul usul soruları biriktirmeye ve ilk etapta soru sorabileceğimiz vatandaşları düşünmeye başlayalım.

Belirli başlıkların daha öne çıkmış isimleri var. Tanıl Bora deyince mesela milliyetçilik sorabiliriz ama zaten bunları makalelerinde yazıyor kendisi. Sosyalist hayata, daha gündelik meselelere dair şeyler sorulabilir Bora'ya ve diğer Birikimcilere. Gün Zileli ortodoks marksizmden gelen bir anarşist olarak son derece zengin muhayaleye sahip olabilir gibime geliyor.

Kimlere, hangi konuda, ne sorulabileceğini düşünmeye başlayalım. Bence güzel olan, insanlara konuları dışında, "çalışmadığı yerden" soru sormak
Son Düzenleme: 09 Tem 2009 09:16 Düzenleyen guclu.

Cvp:Röportajlar 10 Tem 2009 07:30 #2466

• AliOsman
  • Hatip
Bu soru genel de olabilir ama benim gönlümden Melih Pekdemir geçiyor : Karı-koca makul işlerde çalışan çocuklarını özel okula gönderebilen, tatillerini tatil köyleri veya iyi otellerde geçiren, ev ve araba sahibi bir orta sınıf aile neden ve nasıl sosyalist olsun ?

Cvp:Röportajlar 15 Tem 2009 10:39 #2513

• AliOsman
  • Hatip
Arkadaşlar,

Bu başlık siteni işlevsellği için önemli. Arka planda kalmaması gerekiyor. O yüzden aklınızdan geçen soruları filitreleme yapmadan paylaşırsanız, hepimiz için faydalı olur. Seçenek sayısını arttırmış oluruz.

Cvp:Röportajlar 15 Tem 2009 22:43 #2519

• gurkangur
  • Torun
  • Gönderiler: 2
Röportaj fikri güzel. Muhakkak olmalı. Ancak işi fazla cıvıtmadan lütfen. Evet, sosyalist insan güler, her insan gibi. Ancak sosyalist insan duygulu, duyarlı ve yeri geldiğinde de ciddidir. Aydınlarımıza kalkıp abuk sabuk bir soru sorarsak ya soruyu soranı haşlayacak, ya da abuk sabuk bir cevap verecek, biz de bunu yayınlayacağız ve sosyalizmi en aydınından öğrenmek isteyen genç kardeşimiz de 'demek ki sosyalist böyle oluyormuş' diyecek.
Sansür koyalım demiyorum, sadece seviyeyi düşürmeyelim diyorum. Tek kaygım budur.

Cvp:Röportajlar 16 Tem 2009 09:22 #2520

• fetekos
  • Çaylak
  • Gönderiler: 89
Kaygına katılıyorum, Gürkan. Devrim olursa kadınlar ruj sürebilecek, erkekler küpe takabilecekler mi, zevk için tüplü dalış yapmaya devam edilebilecek mi, türünden sorular bence de uygun değil. Bu, yersiz bir endişeyi, zaten insanların kafasında yaratılmış o sahte özgürlüklerinin ellerinden alınacağı türünden kasıtlı ve abuk sabuk endişeyi, “eyvah! sosyalizm geliyor” sloganıyla oluşturulan haksız korkuyu kafalarına yerleştirmeye biraz daha yardımcı olma tehlikesi taşır. Konuşulması planlanan insan Molotov olsa, Küba’da yaşayan edebiyatçı Dante Castro Arrasco olsa ya da bir sosyalist ülkede yaşamış ve günlük yaşamı gözlemlemiş güvenilir biri olsa bile bu tür soruları pek anlamlı ve yerinde bulmamakla birlikte merakı biraz anlarım ama mesela Pekdemir’e sormayı fazlaca gereksiz bulurum. Şu an sorulması gereken, kabaca sıralıyorum, toplumsal mücadelenin hangi zeminde, hangi araçlarla yürütülmesi gerektiği, örgütlülük, sosyalist toplumda sanat (tiyatro, edebiyat, müzik...), spor, hukuk sistemi, ulaşım, bilim, eğitim vs. sorulardır bana göre. Ve bunlar da gayet günlük yaşama ait sorulardır.
  • Sayfa:
  • 1
  • 2
Sayfa oluşturulma süresi: 0.48 saniye
Top Posters Posts
onder 1144
AliOsman 522
Murat 415
guclu 345
emrahpolat 315
hasever 290
fetekos 89