Walla bu öneri beni çok heyacanlandırdı..İyi ki bu fikir aklına geldi Güçlü.
Bu iş röportajla da kalmaz, sosyalist yazarların verdikleri röportaja eklenen bizim yorumlarımızla çok canlı bir tartışma da yaratabiliriz.
Konu hakkında birebir yaptığımız tartışmalarda, Güçlü'nün önerisini biraz daha geliştirdik.
Bugün Ali Osman'la oturup birkaç bira içtik. Bu sohbet esnasında ve özelden yaptığımız tartışmalarda, ana fikre şu temel katkılar ortaya çıktı:
1. Forumda ilgili bir kategori altında kimlerle röportaj yapılacağını ve hangi sorular sorulacağını belirleyelim.
2. Soruları A- Herkese Sorulacak Genel ve B- Röportaj yapılan kişinin uzmanlık alanına göre Özel olmak üzere iki klasmanda belirleyelim.
3. Genel Sorular tartışılmayan ya da daha az tartışılan konuları da gündeme getirsin.Her röportaj yapanın aklına gelebilecek türden standart sorular kadar Amiyane tabirle fırlama, sosyalizmin ekonomi-politik, iktisadi kurtuluş vs alanları dışında varoluşsal, cinsel, etnik, kimliksel vs gibi alanlarda yaklaşımı ne olmalıdır türünden sorular. Mesala Ali Osman'ın verdiği örnekle, -tam aktaramamışsam düzeltir- "Bir sabah kalktığınızda kendiniz sosyalist bir dünyada bulsanız, kapitalist dünyada bulamadığınız neleri görmeyi umarsınız ilk olarak, nelerin farklı olacağını beklersiniz. İktisadi kurtuluş vs alanları dışında..Sıradan insan olarak, günlük hayatta ne gibi şeyleri farklı olmasını beklersiniz"
4. Röportajlar geçici değil sitenin sürekli bir bölümü olsun..Düzenli olarak bir röportaj yayınlayalım. Röportajlar sadece politika alanı ve ünlü kişiler ile sınırlı olmak zorunda değil. Kendi alanlarında fırlama olan herkesle yapılabilir. Bu bir ekolojik köy girişimcisi de olabilir, bir TV dizisi figüranı da, katı atık işçisi de, Brezilya'daki topraksızlar hareketinin bir temsilcisi de.
Bu projeyi hayata geçirebilirsek çok iyi olacağını düşünüyorum. Bu yaygın iletişim kavrayışında bir paradigmatik sıçrayışı ifade eder bence. Asli işi politikacılık, gazetecilik olmayan somut bireylerin, çalışan insanların, asli işi politika olanlarla aracısız diyaloğu anlamına gelir. İletişimdeki profesyonel dolayımı aşmayı ifade eder. Kendi çapında yabancılaşmanın, temsili politikanın bir reddiyesidir bir anlamda. Sorunun doğrudan muhhatabı bizler, sorun hakkında söz söyleme konumunda olanlarla aracısız bir iletişim içinde oluruz. Belki profesyonel bir gazetecinin soramayacağı meseleleri gündeme getiririz.
Bu çok önemli bir fikir. Ben çok önemsiyorum. Umarım kotarabiliriz.