Hocam,
Kaygılarını anlıyorum. Ama ben senin gibi düşünmüyorum..Benim için oldukça önemli bir konu.
Örnek de bağlama oturmuyor. Computer sözcüğü ile Blog sözcüğünü aynı kefeye koymamak lazım. Computer basit bir alet, Blog kültürel bir fenomen. Bundan 50 yıl önce de "Kişisel Sayfalar" diye bir ibare olabilirdi ama Blog 10 yıl önce bile yoktu. Ve eski bildik bir yönteme züppelik olsun diye verilmiş yeni bir ad da değildir..Basbayağı yenidir.. Blog tamamen yeni bir kültürel durumu ifade eder.
Bu video, mp3 vs yüklemekle sınırlı birşey değil..Yaşanılan iletişim devrimine bir göndermedir.
Maalesef senin Blog için söylediklerini hatta biraz daha yoğun olmak üzere "Kişisel Sayfalar" için ben hissettim. Bu af buyur biraz indirgemecilik gibi geliyor bana..Bu ifade çok geniş anlamlı bir ifade, özel bir gönderimi yok.
Edebiyatçı olduğun için hassasiyetini anlıyorum ama böyle bir karşılık, naçizhane kanımca dili zenginleştirmek değil, yoksullaştırmaktır. Ha Blog mevcut kelimelerin biraraya getirilmesi ile değil de yeni bir kelime ile karşılanacaksa anlarım. Çünkü kendisi kesinlikle küçümsenmemesi gereken, -abartarak ifade edeceğim- tarihsel bir fenomene gönderme yapar.."Kişisel Sayfalar" bu tarihsel fenomeni ortadan kaldırıyor, düzleştiriyor.
Diller de insanlar gibi etkileşime açık. Şahsi görüşüm bu etkileşime tepkisel yaklaşmamak..Batı dilleri birbirleriyle etkileşimi içinde çok zenginleşmişler. Onlar günlük 10-15 bin kelime ile konuşurken bizler 2000 kelime ile konuşuyoruz..Blog'u kaldırıp "Kişisel Sayfalar" demek dilimize yeni bir terim kazandırmıyor, yep yeni bir terimi tutup mevcut 2000 kelime arasına sokuyor..
Adamlar portmanteau kelimeler yöntemi (
en.wikipedia.org/wiki/Portmanteau) ile durmadan yeni kelimeler üretip duruyor. Sadece blog da değil, bunun vlog'u var, artlog'u var, Photoblog'u var, podcasting'i var..Herhangi bir terimi log ile birleştir yeni bir terim çıksın ortaya. Adamlar böyle davranırken biz niye kendimizi sınırlayalım..
Bir diğer neden de site de zaten "Kişisel Sayfalar", "Üye Sayfaları" diye bir bölüm var..Bu bölümde insanlar kendilerini tanıtabilir, kişisel resimlerini koyabilir vs..
Ama sonuçta benim karar verceğim birşey değil. Siteyi sahiplenen, aktif olarak katılan insanlar genelde ne istiyorsa o olsun..Benim tercihim Blog yönündedir..Özgün bir terimdir, o özgünlüğünü koruyan yeni bir kelime icat edilmedikçe korunmalıdır.