Ali Osman, zaman var yeryüzünde yaşamı kurtarmak için var mutlaka..Ancak "olağan" felaketler için çok geç kalındı gibi geliyor bana.
Şu "Peak Oil" meselesini elden geldiğince tanıtmak lazım..YouTube'da yüzlerce video var konu hakkında..
Benim kastettiğim şu; büyük metropollerde üreticilerle doğrudan ilişkiyi kaybettik, en temel ihtiyaçlarda Tekel'lerin malzeme zincirlerine bağımlı hale geldik. ABD'den örnek verirsem daha iyi anlaşılır;
ABD'de bütün besin zinciri, örneğin et ürünlerin üretilmesi, paketlenmesi, marketlerde raflara konması 3-4 büyük tekel tarafından kontrol ediliyormuş. Tarım endüstrileştirilmiş olduğu için aşırı oranlarda petrole bağımlı hale gelmiş. Pekçok şehir sürdürlebilir olmayan bir şekilde yapılandırılmış..Örneğin Los Angeles, aslında bildiğin çöl olan bir coğrafyaya kurulmuş. Suyu yüzlerce mil öteden geliyor..Sistem merkezileştikçe, genel biri kriz tarafından allak bullak olmaya çok açık hale gelmiş..
Ben genel büyük bir çöküşten önce, son derece sıradan, hemen yarın olabilecek bir krizden korkuyorum..Böyle krizlere açık hale getirilmiş bir yapıda, Petrol'ün varil fiyatının azalan üretim yüzünden birden 3-4 katına çıktığını düşün, ki bu hiç de uzakta olmayan bir olasılık. Birkaç yıl önce en büyük buğday ihracatcısı Rusya'da tarla yangınları yüzünden rekolte düşünce ihracatı yasaklamış ve gıda fiyatları aşırı artmıştı..Sonra Mısır'daki Tahrir öncesi gıda ayaklanmalarını hatırlayaım..Rusya'da yangın gibi görece küçük bir olay bile bu kadar etkili oluyorsa, dünya çapında bir krizin sonuçlarını düşünmek ürkütüyor insanı..Petrol fiyatları 3-4 kat artarsa, gıda fiyatları 10-15 kat artar..Alım gücü zaten çok az olan insanların en temel ihtiyaçlarını bile karşılaması imkansız hale gelir..
Türkiye'de durum çok iyi diye millet umursamıyor ama şu "Peak Oil" konusunda söylenenlerin yüzde biri doğruysa, petrol ihtiyacının tamamını ithal eden bir ülkenin bir cehennem haline gelmesi için petrol fiyatlarında 3-4 kat bir artış yeterli..
Tehlike çok gerçek ve çok yakın..Ancak maalesef bu büyük tehlikeyi öngörerek yapılan bir örgütlenme bizde hiç yok..ABD'de Ecovillage'ler, Sürdürülebilir Permaculture pratikleri çok yaygın..İnsanlar gerçekten durumun farkında ve resmen felaket günlerinde varoluş hazırlıkları yapıyorlar..."Escape From Suburbia" diye bir film var..Mutlaka seyredilmesini tavsiye ederim..
ABD'de bile insanlar bu kadar hazırlık yaparken, Türkiye'de bizimkilerin Dizi seyredip herşey yolundaymış gibi yaşaması çok ürkütücü.