Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanıcı Adı Şifre: Beni hatırla

Yaşam Hakkı Yerine "Survival Hakkı"
(1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
  • Sayfa:
  • 1

BAŞLIK: Yaşam Hakkı Yerine "Survival Hakkı"

Yaşam Hakkı Yerine "Survival Hakkı" 22 Nis 2009 06:13 #1881

• onder
  • Yönetici
  • Gönderiler: 1144
Dün gece SkyTurk'te Ömer Madra ve Soyadını hatırlayamadığım Kenan adlı bir profesörün katıldığı bir açık oturum programı vardı. Konu küresel ısınma.

Madra bir yerde konuyu işin sosyolojik boyutuna getirdi. Söylediğine göre batı'da muhtemelen bizim Taraf'ınkilerine benzer yazarlar "yaşam hakkı" yerine "survival hakkını" savunmaya başlamışlar bile..En temel insan hakkı yerini en temel orman hakkına bırakıyor. Ne denmişti: "Ya Barbarlık Ya Sosyalizm". Batı kendini barbarlığa hazırlamaya başlamış bile; aman sosyalizm olmasın da ne olursa olsun.

Madra "hayatta kalma" diye aktardı ama ben özellikle "survival hakkı" dedim.. Survival kelimesinin anglo-sakson kültürde çok merkezi olduğunu düşünüyorum. Birebir çeviri yoluyla "hayatta kalmak" demek, çeviriye sığmayacak kültürel yönlerini biraz törpülüyor sanki. Koca bir "Felaket sonrası" filmleri de belki insanları böyle bir geleceğe hazırlamaya çalışıyor.

Ha bu arada AB, sınırlarını su sızmaz hale getirmek için bir sınır güvenliği birimi kurmuş, daha şimdiden 20 uçağı ve 20 gemisi olan bir kurummuş bu..İngiltere'de de Donanma'nın asli olarak Sahil Güvenlik olarak çalışması düşünülüyormuş falan..Küresel ısınma sonucu oluşacak toplumsal felaketler nedeniyle göce karşı önlem olarak..

Bir de Prof. Kenan'ın küreselleşme ile ilgili birkaç gözlemini aktarmak isterim.

1. İspanya başka ülkelerden günde 3000 domuz ithal ediyormuş. Kendisi ise başka ülkeler günde 2500 domuz ihraç ediyormuş. Adam kızarak yorumladı: Kardeşim kendi domuzunu yesene.

2. Almanya'nın bir şehrinde çilekli yoğurt marketteki raflarda yerini alana dek tam 8000km yol katediyormuş..Oysa hemen komşu köyde çilek de yetiyormuş, süt de üretiliyormuş.

Soru akla geliyor tabii; Küresel kapitalizm ekolojik kriz tehlikesine rağmen niye böyle irrasyonel bir üretim modeline ihtiyaç duyar? Lokal üretip lokal tüketmek varken sera gazlarını arttıracak şekilde nakliye işlemini niye bu kadar dolaylı hale getirir?
Son Düzenleme: 22 Nis 2009 06:15 Düzenleyen onder.
  • Sayfa:
  • 1
Sayfa oluşturulma süresi: 0.29 saniye
Top Posters Posts
onder 1144
AliOsman 522
Murat 415
guclu 345
emrahpolat 315
hasever 290
fetekos 89
mehmet özgür 68