Ayse,
Sadece "Faydalı Bilgiler" değil herhangi bir başka bölüm açarken de olabilecek format "Yazılar" bölümünde olduğu gibidir. Yani makale girer gibi girmek ve onların orda görüldüğü gibi sunulması. Joomla'nın bu standart yapısından daha fazlasını, "extension"lar ile yapıyoruz.
www.joomla.com adresine gidip ara ara extension bölümüne bakıp işe yarar bişiler var mı diye kontrol edilebilir. "Faydalı Bilgiler"e uygun bir extension ben bilmiyorum ama yemek tarifleri için bir uygulama var. İlgilenecek arkadaşlar olursa kurulabilir.
Diğer türden faydalı bilgiler için Forum en ideal çözüm..Çünkü forum'un kategorize edilmesi, tasniflenmesi, arama yapması, arşivlenmesi çok daha etkili..Mesala "Faydalı Bilgiler" diye ana bir kategori açılabilir onun altında alt başlıklar olabilir. Yeni anne-babalara tavsiyeler diye bir bölüm forumda zaten var..
Ikincisi, on sayfada, forum ve blog basliklari da tipki eski yazilar gibi kayarak gecebilir mi? Onlar cok kiyida kosede kaliyor. Oysa uyeler arasindaki iletisimi asil onlar uzerinden guclendirebiliriz.
Bu düşüncene kesinlikle katılıyorum..Ben de ta en başından beri onu söylüyorum..Kıyıda köşede kalması değil ama bence mesele..Heves yok..Yoksa Blog ve Forum aslında önsayfadan çok daha güçlü ve zaten yazılar kayıyıyor..Gir bir bak blog'a ana sayfadan çok daha güçlü olduğu görülür..Yazar'a göre, etiketlere göre (kategoriye göre), tarihe göre filtreleyebiliyorsun..Bunların hiçbiri ön sayfada yok..Forum ise başlı başına bir site altyapısına sahip..Sadece Forum üzerinden çıkan tonla site var ve o kadar alakasız konular ki; ne bilim bir TV dizisi üzerine forum, yemek tarifleri üzerine forum, bahçecilik üzerine forum, çamlıhemşin yaylaları üzerine forum vs.vs..Hepsi de bizim sol forum'dan bin kat daha aktif..:(
Başka hiçbirşey yok sadece forum var bunlarda..Yani forum o kadar güçlü işte..
Mesele çok kıyıda köşede olması değil bence..ana menü'de kocaman Forum linki var, Son Girdiler kısmında son forum yazılarını listeliyoruz..Daha fazladan ne yapalım ki? Maalesef makale gibi önsayfaya konamaz o zaman espirisi kalmaz..Forum değil makale olur..Forum teknik olarak kapalı bir kutu, kendi başına bir alt-site gibi..Şu ana kadar aktif olamaması kıyıda köşede kalmasından değil, yeterince ilgi olmamasından bence..Atla deve değil ki..Ana menü'den Forum linkine gidiyorsun, ilgili bir üst başlıkta kafana göre yeni konu açıyorsun hepsi o..Toplam iki vuruş..daha ne yapalım, süt de değil ki biberonla verelim..Yani klasik "yerim dar" olayları var, kıyıda köşede kalması değil sorun bence..Bizim site bence Hürriyet'ten falan çok daha karmaşık değil..Niyet olduktan sonra insanlar yolunu buluyor...Artı, Forum, Blog linkleri artık internet standardı haline geldi..Bizimkisi gibi sitelerin hepsinin bir Forum, Blog köşesi var..Yani insan daha dün internetle tanışmadıysa, Forum nedir, Blog nedir az çok bilir. En azından Hürriyet okurları biliyor..
"Uye olmak icin bir kriter olmali mi? Biri refere mi etmeli mesela? Ya da bu kadar cok pasif uye istiyor muyuz? Bir bicimde gercek hayatta tanisabilecegimiz, boyle bir seye yanasabilecek insanlar mi sadece uye olmali siteye?"
Bu konuda benim şahsi görüşüm şöyle; (ki sen uzak kaldın başlangıçtaki tartışmalara..Çoğumuz referanslı üyelikten yanaydık..Hatta yaza kadar hiç duyuru bile yapmayalım dedik..Hedef oydu..Ama sitenin çıktığı e-mail listesinden katılım o kadar patetik düzeyde kaldı ki, başlangıçtaki planlar çarşıya uymadı ) Şu anda görüldüğü üzere sadece 5 kişi kadar yazıp çiziyoruz..Bu kadar insanla böyle bir site çıkmaz..Paraya yazık..Ama derseniz ki dedicated server'a o kadar para vermeyelim, ucuz plana geçelim, varsın 5 kişi kalalım ama gittiği kadar gitsin, o zaman böyle devam ederiz..Başlangıçtaki plandan vageçip herkesin üyeliğine açık olmamızın gerekçesi sürekli yazan 5 kişiyi bir 10-15 yapabilir miyiz derdi idi..Hala o sayılara ulaşamadığımız için bence böyle devam etsin..Ama aktif katılan yeteri kadar insan olduktan sonra sana aynen katılıyorum..Şahsen ben kendi adıma pasif üye istemiyorum..
Bir bicimde gercek hayatta tanisabilecegimiz, boyle bir seye yanasabilecek insanlar sadece uye olmali siteye
Benim de düsturum aynen budur. (Bianet, Sesonline gibi sitelere eleştirimiz de bu zaten bkz. senin kurkcu roportajına yazdıgım yorum ) Hatta daha ileri gidiyor ve siteye belli bir süre hiç bağlanmayanların üyeliklerinin düşürülmesi gerektiğini söylüyorum. Hattı zatında hiçbir selam vermemişlerin de üyeliği düşürülmeli..Kazara üye olmuş ama iki ay hiç bağlanmamış ya da bir tanecik olsun yorum bile yazmamış..Sizce anlamı var mı? Kafa sayısı mı bizce önemli olan?
Ben siteye üye olan her arkadaşla tanışmak arkadaş olmak isterim..Bütün amacımız o zaten..sadece yazı yazıp okumak değil (tekrar bianet, sesonline eleştirisi)..Sitenin bir fark koyabileceği yegane alan bu zaten..Haber ajansları ile, gazeteler ile, profesyonel sitelerle aşık atacak halimiz yok..Yazı okumak isteyenin başka siteye gitmesi lazım..Hiçbirimiz uzman analizatör, stratejist falan değiliz..Bütün derdimiz kendimiz gibi olanlara ulaşmak...