Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanıcı Adı Şifre: Beni hatırla

Bazı Değişiklikler
(1 inceleyen) (1) Ziyaretçi

BAŞLIK: Bazı Değişiklikler

Bazı Değişiklikler 22 Ara 2010 18:16 #2991

• onder
  • Yönetici
  • Gönderiler: 1144
Eskiden beridir sitenin anasayfasının çok yazı dolu olduğundan, ve ziyaretçilere buranın yoğun bir tartışma, uzun makale sitesi izlenimi verdiğinden şikayet edilir. -5-10 kişi tartışıyor olsa iyi de sadece 2-3 kişinin yazıları olunca pek hoş olmuyor-

"Ana sayfanın" hiçbir bölümü çok fazla öne çıkarmadan bir portal sitesinin ana sayfası gibi yapmak, yani mesala Yahoo gibi her bölümden özet veren ama hiçbirinin merkezi olmadığı bir tasarıma sokmak çok zor ve incelikli bir iş..Bunu yapabilecek kadar iyi web tasarımcısı da aramızda olmadığına göre, kolaya kaçıp sitenin Facebook simulatorü "Hayalet Kasaba" kısmını ilk açılan sayfa yaptım..Daha "light" bir görüntü ver..Bir de para verip aldığımız bu programın özellikleri kullanılmıyor..Belki farkedilmediğinden..Birsüre onu koyalım da belki dikkat çeker..

Yorumlarınızı, itirazlrınızı,çekincelerinizi bu forum başlığına yazmanız rica olunur.

Cvp: Bazı Değişiklikler 23 Ara 2010 23:36 #2993

• hasever
  • Yönetici
  • Gönderiler: 290
Önder,

Her durumu deneyelim. Bence bir sakınca yok. Geçenlerde sitenin bir "tam" yedeğini almıştım gerekirse oradan yeniden dil dosyalarını yükleyebiliriz.

Eline sağlık; hoşgeldin...

Hasan

Cvp: Bazı Değişiklikler 24 Ara 2010 21:18 #2994

• onder
  • Yönetici
Hasan Sağol,

Dil dosyalarına gerek kalmadı..Üretici firmaların sayfalarından tekrar indirdim..Ama mesele şu; bizim millet kendi dilini kullanmaktan aciz olduğu için, çeviriler genellikle rezilbir türkçe ile yazılmış oluyor..Çok bariz olanları düzeltmiştim..Onlar kayboldu..

Aslında bir forum başlığı açıp kötü çevirileri oraya eklemek lazım, öneriler ile birlikte..Peyderpey düzeltiriz artık..

Backup almana sevindim..Uzun süredir siteyle ilgilenmediğim için vicdan azabı çekiyordum..Amatör bir hacker bile saldırsa site uçup gidecek diyordum..

Ancak sanıyorum Joomla Backup değil Unix backup alıyorsun..Unix server backup sadece dosyaları kurtarır..Sistem çökmesi durumunda Unix backup fazla işe yaramaz...Arkayüz'de XCloner diye bir eklentir var..Onu kullanmak lazım full system backup için...

Cvp: Bazı Değişiklikler 24 Ara 2010 22:51 #2995

• hasever
  • Yönetici
Önder,

Siteyi FTP aracılığıyla tam indirdim; databank'ı da yedekledim; ama bilmiyom belki de dediğin gibi çokme durumunda işe yaramıyordur.

Tercüme işini yapalım; ben varım. (sen bana dosyanın yerini söyle yeter!)

XCloner kullanmaya cesaret edemedim; bozarım diye. Eğer kısa bir tqrif geçersen onu da yaparım. Aklımıza geldikçe ve belki de periyodik olarak siteyi yedeklemek lazım (en azından ben yapıyorum). Ne olur ne olmaz.

Selam

Cvp: Bazı Değişiklikler 24 Ara 2010 23:21 #2996

• onder
  • Yönetici
XCloner kullanmak son derece basit Hasan..Ama aslında ona bile gerek yok..Ayarlarını birkez sabitledikten sonra, bir tane cron job kurmak lazım..Eski server dedicated olduğu için her türlü server işini de ben yapmak zorundaydım..Dolayısıyıla cron job tanımlamaya başaramamıştım;

Eğer sen, senin servis sağlayıcıya bir cron tanımlatabilirsen backup meselesini hiç dert etmemize gerek yok..Bir kez ayarlarız sonra ebediyen unuturuz, backuplar otomatik alınır ve istenilen yere kaydedilir;

Servis sağlayıcıyla konuşup, diyelim ayda bir kez, her ay sonunda aşağıdaki dosyayı koşturacak bir CRON tanımlamalarını sağlayabilir misin:

/home/www/web51/html/hayalet/administrator/components/com_xcloner-backupandrestore/cloner.cron.php

Full system backup için bir ay yeterli olur..Database backup'ını daha sık, haftalık almak gerekir..o daha önemli

Cvp: Bazı Değişiklikler 24 Ara 2010 23:35 #2997

• hasever
  • Yönetici
Tamamdır...

Yalnız Backup'ı da serverda bır yere yapmak gerekecek (değil mi?). Eğer öyleyse bu hem yer (kapasite) hem de güvenlik sorunu yaratmaz mı; yani ftp'mizi çözen bir o dosyaya da ulaşmış olur. Ne dersin?

Cvp: Bazı Değişiklikler 24 Ara 2010 23:40 #2998

• onder
  • Yönetici
Doğru, bir problem..full backup 3-4Gb yer kaplar herhalde..

Amazon S3 diye birservis varmış..Gb bazında fiyat vermiş..0.05 cent gibi..o yüzden tam ne kadar tutart aylık bilmiyorum ama sanıyorum 15-20dolar olur çok aktif kullanılırsa..

Yeni programlar hep bu Amazon S3 tercihini ayarlar kısmına koymuşlar..yüklenen resimler, videolar falan da server değil bu Amazon S3 hesabına aktarılabiliyor..

XCloner ayarlarında da Cron'un backup'ı nereye göndermesi gerektiği konusunda bir ayar var..Amazon S3'de onlardan biri..Biraz araştırmak lazım bu S3 servisi ne kadara gelir diye..

Cvp: Bazı Değişiklikler 25 Ara 2010 00:10 #2999

• hasever
  • Yönetici
Tamamdır...

Bir bakayım; ya da FTP kaydından sonra hemen bilgisayarımıza indirip, orijinali silmek.

Bir yolunu bulacağız...
Şu kullanıcılar Teşekkür etti: onder

Cvp: Bazı Değişiklikler 25 Ara 2010 00:15 #3000

• onder
  • Yönetici
Dil dosyalarında durum biraz karışık; çok değil ama..

Siteyi en başta Joomla İngilizce olarak kurmuştuk ama şimdi Joomla'ın Core dosyaları da türkçe..Yani en başta türkçe Joomla kurmak mümkün..

En başta İngilizce kurulsa da sonradan Türkçe Dil paketi kurmak mümkün, herhangi bir eklenti gibi..Kurduktan sonra arkayüzde language kısmında Türkçe'yi Defaul yapıyorsun. Ama bizimkiler neyi doğru yapar ki, piyasadaki Türkçe Dil Paketi Kurulup Default yapılınca, Jreviews çalışmıyor..BUnun için bir support ticket açtım, belki çözülür..

Peki nasıl çözdüm bu durumu? Joomla Sistemi kandırarak..Tek tek türkçe dosyalarını, ilgili İngilizce dosyalarının içine kopyalayarak..Yani sistem kendinin İngilizce sansa da aslında türkçe..

Dolayısıyla bizim türkçe dosyalarını, ana Joomla klasörünün altındaki languages klasöründe en-GB altında bulabilirsin..Her programın, modülün kendi dil dosyası var..Uzantı .ini ama normal bir text dosası..

Eğer UltraEdit gibi kod edit metin işleme programın varsa onun içinde düzeltmek lazım..Sıradan bir metin işlemci de yapmak tehlikeli çünkü araya görünmeyen karakterler atıyor, escape vs gibi..Notepad'te düzeltebilirsin..Ama utf-8 olarak kayetmen lazım..

En garantisi sitede XtPlorer programını kullanmak..Windows Explorer gibi..Kullanımı basit..

html/languages/en-GB klasöründe ilgili dosyayı açıp, ilgili satırı bulup düzeltebilirsin..

Bunun bir istisnası var..JReview çeviri dosyasını kendi klasöründe tutuyor, locale klasör adı..onda da ceviri dosyası "en" altında, "tur" altında değil.

İstersen Forum'da da Siteyle ilgili konular başlığıaltında Çeviri diye bir başlık aç, insanlar kötü çeviriye denk geldikçe oaraya yazarlar ve perderpey düzeltiriz..ama açarsan o başlığı "Sticky", "Kalıcı" yap da yenimesajlar yazıldıkça arka plana atılmasın..
Şu kullanıcılar Teşekkür etti: hasever

Cvp: Bazı Değişiklikler 25 Ara 2010 00:18 #3001

• onder
  • Yönetici
Evet birolasılık da dediğin gibi yapmak..Ama öyle yapılırsa sitede her zaman nerdeyse kendi kullandığı alan kadar bir alanı boşbırakmak gerekecek..10gb bir alanda 3-4Gb'lık backup çok yer..Ama belki 1-2 yıl idare eder..Başlangıçta öyle yaparız hetrhalde..artık backup için yer kalmazsa bir halçaresi o zaman düşünürüz..

10Gb'ın diyelim 8'ini doldurursak backup için yer kalmaz..Eh er yada geç de b olacak..
Sayfa oluşturulma süresi: 0.35 saniye
Top Posters Posts
onder 1144
AliOsman 522
Murat 415
guclu 345
emrahpolat 315
hasever 290
fetekos 89
mehmet özgür 68
Murattı 49
pia 44