Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanıcı Adı Şifre: Beni hatırla
  • Sayfa:
  • 1

BAŞLIK: Kendimi Tutamadım

Kendimi Tutamadım 11 Ağu 2010 11:34 #2955

• hasever
  • Yönetici
  • Gönderiler: 290
Haberi okuduğumdan beri "gel Hasan bu topa girme" deyip durdum kendime. Ama olmadı, öküzün tren sevdası mı dersiniz, kırmızıya alerjisi mi bilmem ama dayanamadım.

Pozitif bilimcilerin en meşhuru "aman tanrım kendi elimle bir canavar yarattım" diyen zattır. Bunun da (en az) bir sebebi var: Denklem sevdası. Adını unuttuğum bir Amarikan filminde bir matematikçi, CIA ile çalışmayı reddediyordu. Ret etme gerekçesi de şuna yakın bir şeydi: Ben bir denklemi çözeceğim ve bundan zevk alacağım ama sizin o denklemle nereye hangi bombayı atacağınızı nasıl engelleyeceğim. Böyle değilse de buna yakın bir şeydi. Bir pozitif bilimcinin içine ruh üflenmezse şeytana çok yakın durur. Ve muhteşem "pure"dur.

Dünyayı terk etmemiz gerektiğini söylemiş; ünlü fizikçi Hawking. Doğru. Doğru da eksik. Sormazlar mı insana? Ya hocam gitmeye gideceğiz, bari gider ayak şu dünyanın içine edenlere bir çift söz söyleyelim. Değil mi ama, aynı "sakatlığı" alıp başka yere götürmek, orayı da bitirmeye gitmek değil midir?

Şu rahatlığa, hesapsızlığa, iltimas tanınmışlığa gıpta etmiyor değilim. Ye, iç, bitir ve sonra hadi gidelim hocam. E gidemeyenler, gidemeyecek olanlar ne olacak? Bir dünyanın içine edebilme rahatlığı ve küstahlığı nereden geliyor. Şimdi biz buna bir şey demeyelim mi? Mesele, ya Hawking hoca, biliyon mu şu kapitalizm bir saatliğine dursa bir asır kazanırız desem ne der bana? Kapitalizm nedir diye sorar mı acaba? Ya da, sir, fizikte o dediğiniz konuyu görmedim mi der. Ya da hesaba gelmiyor, “ignore” mu edelim der. Ne der acaba?

Time dergisi kapağına burnu kesilmiş bir Afkan kızını almış. Ve ben soruyorum: Herhangi bir kapak güzeliyle bunun ne farkı var? Hadi bir soru daha sorayım. "What happens if we leave Afghanistan? buradaki "we" kime "refer" ediyor. Ve iddia ediyorum, o kızı kapağına alan dergi, zerre kadar o insanın acısını hissetmiyordur. Eğer hissetse kapak yapmak gelmez aklına. Düşünsenize bir insan görüyorsunuz, herhangi bir uzvundan olmuş bir insan ve aklınıza, o "yokluğu" kullanma hinliği geliyor. Ruh sağlığınızdan şüphe etmez misiniz? Edersiniz edersiniz.

Yaşar Kemal, Livaneli’yle düvet (nasıl yazılırdı bu, düet miydi yoksa, biri yastık çeşididir de, hata yapmayayım ).

Ya rab! Bütün bunlar sana inanmadığım için mi? Hala Livaneli şarkı söylüyor ve yetmiyor konser düzenliyor o da yetmiyor insanlar o konsere gidiyor o da yetmiyor Yaşar Kemal'le o (tam bilemediğim) şeyi yapıyor.

Yine de sözüm Yaşar Kemal'e. Sayın Kemal lütfen bunu bir başkasıyla yapmayınız. Tamam Livaneli'nin yanında çok sırıtmadı ama inanın bana bir başkasının yanında, kayada ardıç ağacı gibi olursunuz.

Tamam durdum...
Son Düzenleme: 11 Ağu 2010 15:07 Düzenleyen hasever.

Cvp: Kendimi Tutamadım 11 Ağu 2010 15:54 #2956

• onder
  • Yönetici
  • Gönderiler: 1144
Benim de aklıma Kuzey Kutbu için şimdiden dalaşmaya başlamaları geliyor konu bağlamında..

Okumuşsunuzdur herhalde, küresel ısınma sayesinde kuzey kutbu eridiğinde erişilebilir olacak petrol yataklarının paylaşım savaşını şimdiden başlattılar. Akla, Red Kit'te falan ölmek üzere olan bir canlıyı takip eden akbabalar geliyor..

Kapitalizmin en yoğun fantazisi herhangi bir başka nesne gibi kullanılıp atılabilecek gezegenlerdir herhalde..En son nokta..Kola kutusu gibi koca gezegenleri kullan at.

Ancak bu adı üstünde fantazidir, sadece bilim-kurgu filmlerinde olur, gerçeleşmesi fizik kuralları gereği imkansız..Güneş sistemi dışındaki Gezegenlere yolculuk şu anda bilinen fizik yasaları gereği imkansız..

Cvp: Kendimi Tutamadım 12 Ağu 2010 08:28 #2957

• hasever
  • Yönetici
Bak bunu bilmiyordum...

Önder,

İtiraf ediyorum ki benim fantezi dünyam bir kapitalistin "gerçekçiliği" karşısında çocuk saflığında kalır. Hani bana deseler ki kutuplar üzerine bir fantastik deneme yaz bu gelmez aklıma. Sahi nasıl bir şeydir bu böyle; hangi genin mutasyona uğramış halidir..

Güneş sistemi dışına çıkmamız fizik kuralları gereği imkansızdır demişsin ama çıkalım diyen de biri fizikçi. Bir tuhaflık var bu işte ya, neyse... Bir matematik "döneği"nin anlamayacağı şeyler bunlar; dönekliğimin rahatlığını yaşayayım...

Cvp: Kendimi Tutamadım 12 Ağu 2010 16:18 #2958

• onder
  • Yönetici
  • Gönderiler: 1144
Tabii ya! Ruslar hatta buzulların altına, okyanus zeminine denizaltı ile bayrak diktiler, buralar buralar bizim demek için..Çocukkan kum tepesi kalesini ele geçirdiğimizde biz de böyle yapardık..

Hatta İsveç'in Norveç'in yeni İbiza, Yeni Riviere, Yeni Bodrum, Marmaris vs olacağı bile söyleniyor..Oralar tatil yerleri olacakmış artık..

Evren son derece kötü bir güç tarafından yönetiliyor galiba..Küresel ısınmanın sorumlusu zengin kuzey, ama sonuçlarına katlanacak olan yoksul güney..Ölmeden önce çok korkunç felaketlere tanık olacağız gibime geliyor..Geçen yıl İzmiri etkisi altına alan kum fırtınası çölleşmenin başladığının göstergesi ise, çok kanlı bir varoluş mücadelesi bizi bekliyor demektir..

Fiziksel yasalar uzay yolculuğunu engelliyor derken şunu kastettim Hasan;

Malum uzayda mesafaler insank aklının alamayacağı boyutlarda; ışık hızıyla ölçülüyor..
Mesala bize en yakın yıldız, Alpha Centauri 4.5 ışık yılı uzaklıkta..

Güneş sistemi dışında gezegenlerin varlığını keşfetmelerinin tarihi 2-3 yıl sanıyorum...Şimdiye kadar keşfettikleri bütün gezegenler Jupiter, Saturn gibi "Gaz devi"..Üzerine inilebilecek sert bir yüzeyleri yok..Dunya gibi kayalık gezegenleri ise henüz keşfedemediler..ya da galiba daha bir kaç önce bir tane buldular..etrafında döndükleri yıldızların ışığı tarfından boğuldukları için direk saptanmaları çok zor..Neyse, şimdiye kadar saptanan gaz devleri dahil bütün gezegenlerin uzaklıkları akıllara zarar..400, 500, bin, 40 bin, 50 bin vs.vs ışık yılı uzaklıkta..Yani ışık hızıyla giden bir uzay gemisi yapsan bile güneş sistemin dışındaki bir gezegene gitmen binlerce yıl alacak..Bahsettiğim Fiziksel sınır şu; Işık hızına ulaşmak imkansızdır, zira ışık hızına ulaşan madde saf enerji haline gelir..Yani gemini ışık hızına ulaştırdığında salt enerji haline gelecek, hedefine vardığında bu saf enerjiyi tekrar madde halline dondermen lazım..

Dediğim gibi hadi ışık hızına ulaştın, onbinlerce yıl yapılacak bir yolculuğa dayanabilecek bir organizma haline nasıl getireceksin insanı? Bunun içinde yolcuları dondurmayı/uyutmatı düşünüyorlar..Onbin yıl gitsin, hedefe varınca uynadırılsınlar..Bu da şu anki bilimimizin önündeki en büyük engellerden biridir..Dondurulduktan sonra tekrar uyandırılabilecek bir organizma yaratmak..Bunu yapan bir kurbağa varmış..Onun üzerinde çalşıyorlar..

1977'de Voyager adlı uydularu fırlatmışlardı..33 yıldır yoldalar I ve II..Sanırım geçenlerde güneş sisteminin dışına çıktılar..33 yılda ne kadar yol katetmişler biliyor musun? 0.0002 ışık yılı..Tam bir salyangoz..

Hawking bahsettiğin beyanatında sanırım er ya da geç dünyayı terketmemiz lazım diyordu..Güneşimiz yarı ömrünü tamamladı..Er ya da geç şişecek, Kızıl Dev Haline gelecek, mars, merkür, venüs ve dünyayı yutacak, sonra kendi üzerine çöküp devasa bir süpernova ile patlayacak..Uzayda her an olan bir durum bu, süpernova ile birbir patlıyor ve omrunu tamamlıyor yıldızlar..Hawking de bu bağlamda konuşuyordu yanlış hatırlamıyorsam..

Bazı çılgın fantaziler var, uzayda belli bir noktaya gitmektense, uzay-zamanı bükerek onu kendi ayağımıza getirelim gibi..Ya da bir uzay-zaman'dan bir başkasına açılan Wormhole'lar da yolculuk yaparak başka bir evrene geçelim gibi..Ama bunların hiçbiri şu anda teori olmanın ötesinde değil..Daha birleşik bir alan teorisi bile bulamadılar..Mevcut modele yerçekim gücü uymuyor..

Yani rahat ol Hasan, daha birkaç bin yıl kimse biryere gidemez..

Uzay yolculuğu vs ideolojik propaganda gibi geliyor bana..Çevreciliği brakın gönül rahatlığı ile tüketin..Bu gezegen biterse başkasına gideriz mantığını yerleştiriyor işte..

Cvp: Kendimi Tutamadım 13 Ağu 2010 05:57 #2959

• hasever
  • Yönetici

Yani gerginliğe lüzum yok "huzur" içinde bir miktar daha yaşayabiliriz...

Yaşayalım bakalım; madem bilim böyle diyor...

Cvp: Kendimi Tutamadım 16 Ağu 2010 08:36 #2960

• AliOsman
  • Hatip
  • Gönderiler: 522
En yakından başlayayım : Ay, ardından Mars, daha sonra Jüpiter ve Satürn uydularını pırkalıyorlar şu aralar. Olurda bazı mikroorganizmaları ve gazları suni bir şekilde oralara gönderip, bir hayat yaratılabilir mi diye kafa yoruyorlar. Yani bir başka deyişle : İçine sıçılacak başka bir yer arıyorlar hararetle...
  • Sayfa:
  • 1
Sayfa oluşturulma süresi: 0.36 saniye
Top Posters Posts
onder 1144
AliOsman 522
Murat 415
guclu 345
emrahpolat 315
hasever 290
fetekos 89
mehmet özgür 68