Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanıcı Adı Şifre: Beni hatırla

Site İçin Herkesten Teknik Yardim İsteği
(1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
  • Sayfa:
  • 1

BAŞLIK: Site İçin Herkesten Teknik Yardim İsteği

Site İçin Herkesten Teknik Yardim İsteği 29 Ara 2009 12:59 #2829

• HayalET
  • Amatör
  • Gönderiler: 42
Arkadaşlar,

Geçen Alexa'da site istatistiklerinde "keywords" kısmına baktığımız zaman, sitenin Google gibi arama motorları üzerinden son derece alakasız, Joomla ile ilgili keyword'ler ile arandığı farkettik. Sitenin bunca zengin içeriğine rağmen, politika, felsefe, sinema, edebiyat ile ilgili anahtar sözcük aramaları ile bulunamıyor olmasını başlangıçta yeni olmasına bağlıyorduk..Ama bunca zamandan sonra hala bulunamıyor olması birşeyleri yanlış yaptığımızı gösteriyor.

İkinci olarak da sinema ile ilgili yeni girdiler için arama yaparken, tüm sitelerin aramalarda "okunabilir" url adresleri ile çıktığını farkettik. Bizimkisi öyle değil..Tarayıcı'daki adres kısmına bakarsanız, bizim sitenin adresleri "makine" dilinde okunamayacak kadar uzun çıkıyor..

SEF (Search Engine Friendly) adres diye genel ayarlarda bir secenek var. Bunu aktive edersek, butun adresler arama motorlarının kolay bulması icin okunabilir hala getirecek. Mesala makale kısmında politika alt bölümüne yazılacak "türkçe" başlıklı bir yazı

www.e-hayalet.net/makale/politika/turkce.html

diye gorunecek. Su anda boyle degil..Goruldugu gibi böyle bir adresi arama motorlarının armasında daha kolay bulunur..

Simdiye kadar bu özelliği aktive etmememin bir nedeni de sitenin hızını dusurecek olmasıydı..Ama son degısıklıklerden sonra sitenin hızı arttı..Cache kullanımı ile sayfaların her defasında yeniden yuklenmesini de onledik..Dolayısıyla bir miktar hızdan feragat etme karsılıgında sitenin aramalarda bulunma sansini arttırabiliriz.

Bunun icin iki yardım isteği var;

1. Okunabilir adreslerde türkçe karakter olmaz..Sistem yazarın girdiği başlığı otomatik olarak url adres baslığı olarak kendisi atıyor..Ama eğer turkçe karakter varsa başlıkta onlar atıyor, ya da orneği Ü'yi ue olarak yazıyor..Yardım gereken konu, peyderpey, zaman içinde okuduğunuz özellikle eski yazılari "kalem" ikonunu kullanarak edit edin ve "başlık kısaltması" denen bolumdeki turkce karakterleri kaldırıp, Ü yerine örneğin U koyun. Yeni yazı yarken de başlığı kopyalayıp, başlık kısaltması kısmına da yapıştırın ve türkçe karakterleri noktasız latin karşılıkları ile değiştirin.

2. İşin bir de "keywords" anahtar sözcük kısmı var..Makale, tanıtım girişlerinde ilgili bir alan var..Buralara mümkün olduğunca yazının içeriğini betimleyen anahtar sözcükler girin..

hadi bir de ücüncü madde ekleyelim

3. Eğer varsa ilgili bolümlerde etiket kullanmayi ihmal etmeyin..

Birinci maddenin aciliyeti yok..Ama aklımızda olursa yavas yavas degiştirebiliriz..Katkıda bulunacak arkadaslar bildirirse yetkilerini degiştirip içerikte değişiklik yapma yetkisi verebiliriz (tabii sadece baslık kısaltmasi bölümün degistirmek icin)

Cvp:Site İçin Herkesten Teknik Yardim İsteği 30 Ara 2009 13:56 #2830

• AliOsman
  • Hatip
  • Gönderiler: 522
1. maddeyi çözmek nerdeyse imkansız. Çözebilsek de çok zaman alacak. Benim anlayamadığım, diğer siteler neden Türkçe karakter kullandıkları halde böyle bir iş yapmıyorlarda biz geçmişe dönük bu işlemi yamak durumda kalıyoruz ?

Cvp:Site İçin Herkesten Teknik Yardim İsteği 31 Ara 2009 08:32 #2831

• HayalET
  • Amatör
  • Gönderiler: 42
Aslında o kadar imkansız değil..Acelesi yok, ara ara bir yazıya tekrar bakarken girip bir de adres başlığı duzeltilirse, ölmeden önce yapılabilir..adres baslıği düzeltilmemis yazılar da aramalarda çıkmayıversin şimdi olduğu gibi..

ya da herkes kendi yazısını düzeltebilir, tabii yazısı bulunsun istiyorsa..

Aslinda bütün türkçe siteler bunu yapıyor..sorun sitenin türkçe olması ile ilgili değil..url adresinde ingilizce karakterlerden başkası olamaz..dikkat ederseniz hicbir alan adında türkçe karakter yoktur..herhangi bir yazının başlığı, alan adının devamıdır..dolayısıyla onda da olamaz..o yüzden her sistem iki başlık kullanır; biri site içinde herkesin gördüğü normal başlık, ikincisi de url adresine gidecek baslık..o yuzden yazı girme formunda başlık kısaltması diye ikinci bir alan var. Sistem girilen başlıktan adress başlığını otomatik olarak atiyor eger baska birşey girilmezse..ancak bir bug mıdır nedir bizim kullandigimiz sistem adres baslığını atarken, girilen başlıktaki turkce karakterleri ingilizce karsılığı ile degistirmeyip tamamen siliyor..ama adamlar da hakli, adece türkce degil ki..binlerce farkli dil var, hangi birini hesaba katsınlar..

Bu işe en başta dikkat etmek gerekirdi ama ihmal ettik işte..

Cvp:Site İçin Herkesten Teknik Yardim İsteği 18 Oca 2010 21:03 #2845

• onder
  • Yönetici
  • Gönderiler: 1144
test
  • Sayfa:
  • 1
Sayfa oluşturulma süresi: 0.33 saniye
Top Posters Posts
onder 1144
AliOsman 522
Murat 415