Teşekkür ederim, Erkan. Sayesinde akşamcı da oldum ama daha bir faydasını görmedim, bekliyoruz.
Aynı anda okumak zorunda değiliz tabii ki. Ama konu mesela Grundrisse olacaksa, çalışmaya katılanlar diğer okumaların yanı sıra Grundrisse’i de okusa ya da göz atsa daha iyi olur diye düşünüyorum.
Erkan, kesin bir biçimde Nişanyan’ın çevirisini okumayacağım. Daha önce hızlıca onu okumuştum zaten. Kitabı oluşturan defterlerin orijinal yapısı, sıralaması değiştirilmiş, eklemeler, çıkarmalar yapılmış. Şahsen benim güvenmediğim, çevirisini de pek beğenmediğim bir seçmece. Bu yüzden üzerinde fazla durmayıp Kapital’e geçmiştim. İkinci okumam, Sol Yayınlarından olacak. Bu arada açtığın başlıklar üzerine belirtmem gerekir ki, Kapital’in 2 cildini okudum henüz. Yeniden ele aldığımda, 2. cildin üzerinden geçmekle başlayıp 3. cildi iyice üzerinde çalışarak okumam lazım. Tabii bir de Kapital 4, Artı Değer Teorileri, var. Onu da Kapital’e dahil etmiş olalım.
Geçtiğimiz hafta medyada sinir bozucu bir sürü haber yayınlandı. Zaman’ın Sivas Katliamı haberi, Oral Çalışlar’ın buna yaptığı yorum, Birgün’ün Chavez değerlendirmesi, Radikal’in Honduras ve Zelaya yorumu, AGİT’in 2. Dünya Savaşı ve Stalin hakkındaki kararı vs. Aslında hepsi bildik yaveler ya, gene de en bombası, İmralı’dakinin, AİHM’ye sunduğu, Marx'tan yakınan “arzuhal”iydi. Ekonomik altyapı değerlendirmesini, sınıf mücadelesini vs. mahkum ediyor, hatta Marx’ı bilimsel olmamakla suçluyor, Kapital’in de “sermayeye karşı yazılmış en eksikli kitap” olduğunu ileri sürüyor. Ne diye bu damdan düşme, “yaldızlı” savunmayı sundu, önceden Marx’la ne ilgisi vardı, bu kendince bir itirafsa ne değeri var, amacı tahliye için Batı tarafına şirin görünmek midir, bilmiyorum. Hakkında pek bir bilgim yok bu insanın. Gene de demecinin asıl teorik üreticilerinin bolca alıcısı olduğunu, onun konuşmalarına da itibar edenlerin bulunduğunu biliyorum. Bu haberin birkaç aydın arkadaşın kafasını karıştırdığına da bulunduğum ortamda bizzat tanık oldum dün akşam. Benimse, teorik düzeyde çalışmanın ötesinde, artık bu türden bir acayipliği ciddiye almaya ne zamanım ne de gönlüm var, onu gördüm. Neyse bu çalışmadan, tecrit de etmezsek kendimizi, faydalı bir iş çıkar umarım.