Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanıcı Adı Şifre: Beni hatırla

Melih Pekdemir'den Iyi Bir Yazi: Devrim Hemen Simd
(1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
  • Sayfa:
  • 1

BAŞLIK: Melih Pekdemir'den Iyi Bir Yazi: Devrim Hemen Simd

Melih Pekdemir'den Iyi Bir Yazi: Devrim Hemen Simd 23 Haz 2008 08:16 #604

• onder
  • Yönetici
  • Gönderiler: 1144
===Bugun Ozgurlukcu Sol listesine attigim yazi==

Birgun'u epeydir takip etmiyordum. Tekrar ugradigimda ilk isim Sn.Pekdemir'in kosesine bakmak oldu ve bu yazisini buldum. Son derece sasirdim, zira bu yazidan tamamen habersiz olarak, AKP'nin kapatilmasi ve darbeye karsi mitinge katilmayan ODP'den solculuk adina hesab soran arkadasa karsi yazdigim yazilarda ben de boyle bir perspektifi savunuyordum

• www.birgun.net/writer_index.php?category...;month=06&day=09

• Yalnizca su paragraf yazinin genel ruhuna uymamis, ortodoks bir tini vermis:

"Devrimi kibar değil “kazma solcular”, kazma tutanlarla birlikte yapacak, başka bir devrimci yol henüz icat edilmedi. Bugün devrimcilik, devrimin hemen olmayacağını bile bile “devrim hemen şimdi” diyebilmektir. İnanın ki, devrimcilik bu yüzden “iyi, güzel ve ahlaki” bir tercihtir."

Burasi klasik "iscicilik" yaklasimi olmus sanki. Kibar solculugun son zamanlarda iyice populerlestigini ve solu siliklestirip liberallestirdigi fikrine katiliyorum, ancak devrimci oznenin illa ki eli kazma tutan olmasi bence gerekmiyor, gunumuzun cok parcali sinifsal yapisina uymuyor bence..Ayrica Sn.Pekdemir onceki yazilarinda Devrim'i klasik iktidar aygitinin ele gecirildigi bir tarihsel an olarak degil, her zaman devam eden, klasik devrim anindan sonra bile devam eden suregen bir surec olarak ele almisti. Bu yaklasimi ortodoks pozisyona bir geri donus gibi olmus.

Lakin kibar solculugun populerlestigi bir ortamda, gercek sol pozisyona, 3.yolculuktan daha yakin bence.

Ufuk Uras'in bugun Milliyet'te cikan roportajina bakalim;

"Size iki şıktan birini seçin derlerse, mutlaka üçüncü şıkkı seçin”, diye. Ben de “O üçüncü şık biziz” dedim, hem demokrasi isteyen, hukukun üstünlüğü olsun diyen, hem de laik hassasiyetleri olan.."

• www.milliyet.com.tr/default.aspx?aType=H...3.06.2008&ver=78

• Havetci ODP'nin tam da aradigi bir hikmet. ODP'in her konuda yaptigi bu. Iki secenek de yanlis, en dogrusu bizim 3.yolumuzdur. Ama kimse sormuyor, ya boyle anlamsiz, solla ilgisi olmayan bir problemde 3.yol bulma zahmetine giriyorsun ki, isin mi yok? Populer tartisma basliklarinda en dogru 3.yolu bularak hesapta kitlesellesilecek.

Eger Sn.Uras hukukun (hangi hukukun?) ustunlugu mucadelesi verecekse, niye sosyal-demokrat yeni bir parti kurmuyor? Ki bu yapilsa yukaridaki turden beyanatlari, siyasi cozumlemeleri cok guzel bir baglama oturacak ve cani gonulden destekleyecegiz. Bugun Sn.Ufuk Uras bu tur politik hedefleri gundemine alacagi bir sosyal-demokrat parti kursa, hemen gider uye oluruz. Ama "siyaseten dogru" yerlesik kliseleri hesaba katmak zorunda olmayan, kendi ajandasini takip eden radikal sol mucadeleyi sosyal-demokrat yontemlerle icra etmeye calismak (ya da tersi olarak sosyal demokrat parti mucadelesini radikal sol yontemlerle icra etmeye calismak) bir ucubeden baska birsey yaratmiyor: Genis halk kesimlerine demokrasi havariligi, "hukugun ustunlugu" soylemleriyle ulasmayi hedeflemek, ama mecliste DTP'nin grup toplantilarina katilmak..Bir eliyle yapmaya calistigini diger aliyle yikmak degilse nedir?..Sn. Uras o cok ovdugu 3.yolculugu, ait olacagi siyasi konumu secerken de yapiyor: Hem, DTP ile yan yana gorunurken, "siyaseten dogru" kiliselere meydan okuyan, bu halkin asla affetmeyecegi radikal bir konumda yer aliyor, hem de "hukugun ustunlugu", "demokrasi mucadelesi" gibi, sinifsal baglamina oturmazsa hicbirsey ifade etmeyen sekilsel populist konumda..

Bu arada Sn.Pekdemir onemli bir ameliyat gecirmis galiba..Kendisine gecmis olsun..

Cvp:Melih Pekdemir'den Iyi Bir Yazi: Devrim Hemen Simd 24 Haz 2008 13:39 #605

• AliOsman
    • Hatip
    • Gönderiler: 522
    'Kazma tutan' ifadesini, klasik tanımı ile proleterya olarak anlamadım. Emekçiler, yok sayılanlar, hiç sayılanlar olarak algıladım. Ya da algılamak istedim.

Evet durum aynen öyle... Olmayacağını bile bile hatta hemen olması gerekmemesine rağmen, Devrim Hemen Şimdi !

Cvp:Melih Pekdemir'den Iyi Bir Yazi: Devrim Hemen Simd 24 Haz 2008 16:09 #606

• onder
    • Yönetici
    Aslinda cok iyi tesaduf oldu..Emrah'la da genelleme ve abartmanin iletisimi kolaylastirma islevi uzerine konusuyorduk..Pekdemir'in yaptigi da sahsen benim demek istedigim seyin cok iyi bir ornegi. Meramini anlatmak icin ayrimlardan/celiskilerden "birini" abartarak konjukturel bir sorunun daha net olarak aciga cikmasini sagliyor..Zamansiz bir boyutta, yani ilkesel/teorik/evrensel baglamda devrimci ozneyi tek bir homojen ve monolitik yapiya indirilmesinin artik savunulabilecegine kesinlikle inanmiyorum..Melih Pekdemir'in de diger yazdiklarina dayanarak boyle dusundugunu sanmiyorum..

Ama su konukturde ici bos, "siyaseten dogru" bir demokrasicilik borazanligi yapan "kibar solculuga" karsi inadina "kazma solculuk"u one cikarmak istemis gibi geldi..Yoksa kazma solculugu savunuyor olamaz..Hani ben de Dinsel bir devlette yasmaktansa militarist bir devlette yasmayi tercih ederim, seriat gelecegine darbe olsun derken ayni yontemi kullaniyordum...

Cvp:Melih Pekdemir'den Iyi Bir Yazi: Devrim Hemen Simd 26 Tem 2008 20:37 #615

aslında bunun öncülünü, hayri kozanoğlu "muteber solculuk" yazısıyla vermişti. açıkçası hem o yazıyı, hem yukarıdakini, hem de ahmet çakar'ın her iki yazıdan da çok daha light at izi - it izi yazısını sevmiştim. açıkçası pekdemir'in yazısında benim bilemediğim ödp içi tavır alışlarla ilgili bir ima var mıdır, olabilir. lakin ortada gerçekten tvden tvye, söyleşiden söyleşiye giden "akil adamlar" var sol adına. birazcık radikal, sabah, aktüel, tempo veya neo-müslüman (haksöz, umran v.b.) dergilere bakılırsa anlaşılır kozanoğlu'nun ve pekdemir'in eleştiri yönelttiği kesimler. ki bu kesimlerin çoğunlukla teorik ürünler vermekten çok, gerçekten aydınlanmanın ürünü ve belki de en uygun form olan gazete/dergilerde makale formatıyla yetiniyorlar.
    ama bir taraftan yukarıdaki kazma solcular lafzının da hamasi bir yönü var maalesef. kazma solculuğun da "muteberlik" gibi "kimlik" haline gelme ihtimali var, anti entelektüalizme kolayca savrulma ihtimali var.

Cvp:Melih Pekdemir'den Iyi Bir Yazi: Devrim Hemen 27 Tem 2008 09:12 #616

• onder
    • Yönetici
    pekdemir'in eleştiri yönelttiği kesimler. ki bu kesimlerin çoğunlukla teorik ürünler vermekten çok, gerçekten aydınlanmanın ürünü ve belki de en uygun form olan gazete/dergilerde makale formatıyla yetiniyorlar.

Oldukça yerinde bir gözlem. Bu açıdan da Ahmet Altan en etkili olanı. Köşe yazısı formatı kullandığın, özellikle de Altan gibi güya edebi bir dille de birleştirdiğin zaman, içerik ile değil uslupla etki yapıyorsun. Mantıkı/teorik/analitik tutarlılık göstermek zorunda değilsin. Bu tarzın "modus operandi"si (en.wikipedia.org/wiki/Modus_operandi) "boş gösterenler" kullanmak. İnanılmaz ölçülerde sinsi bir tarz bu. Zaten solun bu kadar etkilemelerinin sebebi de biraz bu. Şimdi toplumsal solcu birinin "demokrasiye hayır", "özgürleşmek istemiyoruz" demesi mümkün mü? Ama bunlar sanki solcular külliyan demokrasiden/özgürlük uzaklaşmış gibi bu boş gösterenleri adeta bir tehdit unsuru olarak kullanarak kimbilir hangi siyasi ajandalarını realize etmeye çalışıyorlar..İnsanlar da yıllarca şiar edindikleri ve boş gösteren haline getirilmiş kavramları, vıcık vıcık bir duygusal ve edebi dille kullanıldığını görünce meftun oluveriyorlar. Biz çıkıp bu tavrınızın AKP'ye yarar dediğimizde eleştiriliyoruz ama kendileri gaspettikleri sol eleştirel tavrın zorunlu gereği olarak, ezilenlere karşı kimden gelirse gelsin, her türlü haksızlığa, her türlü anti-demokratik uygulamaya karşı çıkmayıp sadece kendi ajandalarına uygun olanlara karşı çıktığı, yani "bunu haber yapmak şu andaki kötünün en iyisi gerçek anlamda demokratik tek parti olan AKP'yi yıpratır" tavrı sergilediklerinde kimse birşey demiyor. Açın bakın Gökçek'in ODTÜ'ye başlattığı saldırı hakkında tek bır haber yok, belki benim gözümden kaçtı ama hiç göremedim..Biliyorlar tabii Gökçek'in solcular için ne kadar antipatik olduğunu, kendi köşe yazılarının bağlamını kaybettirmesinden korkuyorlar..

"Kazma solculuk" konusunda da çok haklısın. Taraf'ın saldırılarının, ters yönde bir savruluşa ve eski boş goşist romantizmleri canlandırmasından çekiniyorum. İşini en kahredici tarafı, bu genç sivillerin vs gerçekten düşünen araştiran okuyan sol gibi lanse edilmesi..Demokrasi taraftarlığını kaptırdık, bari işin entellektüel boyutunu da kaptırmayalım.."Kazma Solculuk" 80 sonrası teorik arayışları ve yeni keşifleri, Taraf'a duyulan nefretle sıfırlamaya da hizmet edebilir.
    • Sayfa:
    • 1
    Sayfa oluşturulma süresi: 0.35 saniye
    Top Posters Posts
    onder 1144
    AliOsman 522
    Murat 415
    guclu 345
    emrahpolat 315
    hasever 290
    fetekos 89
    mehmet özgür 68