===Bugun Ozgurlukcu Sol listesine attigim yazi==
Birgun'u epeydir takip etmiyordum. Tekrar ugradigimda ilk isim Sn.Pekdemir'in kosesine bakmak oldu ve bu yazisini buldum. Son derece sasirdim, zira bu yazidan tamamen habersiz olarak, AKP'nin kapatilmasi ve darbeye karsi mitinge katilmayan ODP'den solculuk adina hesab soran arkadasa karsi yazdigim yazilarda ben de boyle bir perspektifi savunuyordum
www.birgun.net/writer_index.php?category...;month=06&day=09
Yalnizca su paragraf yazinin genel ruhuna uymamis, ortodoks bir tini vermis:
"Devrimi kibar değil “kazma solcularâ€, kazma tutanlarla birlikte yapacak, başka bir devrimci yol henüz icat edilmedi. Bugün devrimcilik, devrimin hemen olmayacağını bile bile “devrim hemen şimdi†diyebilmektir. İnanın ki, devrimcilik bu yüzden “iyi, güzel ve ahlaki†bir tercihtir."
Burasi klasik "iscicilik" yaklasimi olmus sanki. Kibar solculugun son zamanlarda iyice populerlestigini ve solu siliklestirip liberallestirdigi fikrine katiliyorum, ancak devrimci oznenin illa ki eli kazma tutan olmasi bence gerekmiyor, gunumuzun cok parcali sinifsal yapisina uymuyor bence..Ayrica Sn.Pekdemir onceki yazilarinda Devrim'i klasik iktidar aygitinin ele gecirildigi bir tarihsel an olarak degil, her zaman devam eden, klasik devrim anindan sonra bile devam eden suregen bir surec olarak ele almisti. Bu yaklasimi ortodoks pozisyona bir geri donus gibi olmus.
Lakin kibar solculugun populerlestigi bir ortamda, gercek sol pozisyona, 3.yolculuktan daha yakin bence.
Ufuk Uras'in bugun Milliyet'te cikan roportajina bakalim;
"Size iki şıktan birini seçin derlerse, mutlaka üçüncü şıkkı seçinâ€, diye. Ben de “O üçüncü şık biziz†dedim, hem demokrasi isteyen, hukukun üstünlüğü olsun diyen, hem de laik hassasiyetleri olan.."
www.milliyet.com.tr/default.aspx?aType=H...3.06.2008&ver=78
Havetci ODP'nin tam da aradigi bir hikmet. ODP'in her konuda yaptigi bu. Iki secenek de yanlis, en dogrusu bizim 3.yolumuzdur. Ama kimse sormuyor, ya boyle anlamsiz, solla ilgisi olmayan bir problemde 3.yol bulma zahmetine giriyorsun ki, isin mi yok? Populer tartisma basliklarinda en dogru 3.yolu bularak hesapta kitlesellesilecek.
Eger Sn.Uras hukukun (hangi hukukun?) ustunlugu mucadelesi verecekse, niye sosyal-demokrat yeni bir parti kurmuyor? Ki bu yapilsa yukaridaki turden beyanatlari, siyasi cozumlemeleri cok guzel bir baglama oturacak ve cani gonulden destekleyecegiz. Bugun Sn.Ufuk Uras bu tur politik hedefleri gundemine alacagi bir sosyal-demokrat parti kursa, hemen gider uye oluruz. Ama "siyaseten dogru" yerlesik kliseleri hesaba katmak zorunda olmayan, kendi ajandasini takip eden radikal sol mucadeleyi sosyal-demokrat yontemlerle icra etmeye calismak (ya da tersi olarak sosyal demokrat parti mucadelesini radikal sol yontemlerle icra etmeye calismak) bir ucubeden baska birsey yaratmiyor: Genis halk kesimlerine demokrasi havariligi, "hukugun ustunlugu" soylemleriyle ulasmayi hedeflemek, ama mecliste DTP'nin grup toplantilarina katilmak..Bir eliyle yapmaya calistigini diger aliyle yikmak degilse nedir?..Sn. Uras o cok ovdugu 3.yolculugu, ait olacagi siyasi konumu secerken de yapiyor: Hem, DTP ile yan yana gorunurken, "siyaseten dogru" kiliselere meydan okuyan, bu halkin asla affetmeyecegi radikal bir konumda yer aliyor, hem de "hukugun ustunlugu", "demokrasi mucadelesi" gibi, sinifsal baglamina oturmazsa hicbirsey ifade etmeyen sekilsel populist konumda..
Bu arada Sn.Pekdemir onemli bir ameliyat gecirmis galiba..Kendisine gecmis olsun..