Birgün'de Haluk Geray, en beğendiğim yazarlardan biri. Sol içinde İnternet "Devriminin" sol adına ifade ettiği çok büyük kazanımlarının en çok belki de tek farkeden insan.
Zaten hemen hemen İnternet dışında başka birşey de yazmıyor.
Dünkü yazısı, çoktandır ortaya çıkmış olan ama maalesef bizim solun kavrayamadığı bir eğilimden bahsediyor:
Haluk Geray'dan farklı olarak ben profesyonel gazeteciliğin artık en küçük bir misyonu kaldığına inanmıyorum.
Sosyalistin solun geçmiş deneyimlerinin en temel problemi, kitleleri, emekçileri karar alma ve yürütme süreçlerine çekememesiydi..Sosyalizmi sahiplenme ve koruma görevi dar bir elit öncü kadroya düşüyordu..O elit kadroların kurucu ilk kuşakları gidip de yerlerine yeni kuaşklar gelmeye başlayınca ve zaman içinde yozlaşma kaçınılmaz olunca, koca sosyalizm bir grup elitin kaprisine ve vicdanına terk edilmişti..
Reel Sosyalizm deneyiminin öğrettiği en büyük ders, kayıtsız şartsız bir taban kontrolü olmadıkça, temsiliyet ortadan kaldırılmadıkça hiçbir sosyalizm deneyiminin yaşayamayacağıdır.
İşte bu kaçınılmaz misyonu realize etmenin tarihte belki ilk kez pratik altyapısı internet sayesinde sunuluyor ama bizim sol bunu hala göremiyor..
Yazı yazarak, haber geçerek yaşamını idare ettiren birine ben hiçbir koşulda güvenemem..
Yazmak/iletişim/etkileşim vs bir defa tanımı gereği çift yönlüdür..Klasik medya formatı iletişimin bu çift yönlü, interaktif doğasını dışlıyordu..Her insanın en temel faaliyetlerinden biri olan iletişim, bir yabancılaştırma süreci sonucunda bir takım ayrıcalıklıların profesyonel uğraşısı haline gelmişti..
İnternet bu yabancılaşmayı artık kaldırıyor..Klişe laf der ya hani, "hiçbirşey zamanı gelmiş bir düşünceden daha güçlü değildir" diye, internetin anonim iletişim/medya platformu olmasının zamanı da geldi artık..Hiçbirşey bu eğilimi durduramaz artık..Mesele solun bunu ne zaman kavrayacağı ve kendini bu yönde nasıl yeniden yapılandıracağı ile ilgili artık..Yoksa bu saatten sonra kimse klasik yazar/okur hiyerarşisine dayanan bir format hala gereklidir diyemez.