Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanıcı Adı Şifre: Beni hatırla

Bugün 12 Eylül
(1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
  • Sayfa:
  • 1

BAŞLIK: Bugün 12 Eylül

Bugün 12 Eylül 12 Eyl 2008 08:58 #758

• emrahpolat
  • Hatip
  • Gönderiler: 315
12 Eylül...

12 Eylül'ü cümle içinde kullanalım derim.

Benim cümlem şu: "12 Eylül, bugün yaşadığımız sorunların en önemli nedenidir."

Cvp:Bugün 12 Eylül 12 Eyl 2008 12:31 #759

• onder
  • Yönetici
  • Gönderiler: 1144
Emrah hocam ben o kadar emin değilim be..Darbeyse darbenin çok daha kanlıları çok daha uzun süreli olarak Latin Amerika'da oldu. Oralarda solun bizden daha geride olduğunu söylemek pek mümkün değil.

12 Eylül'ün tabii ki solun üzerinde çok yıkıcı etkileri oldu ama diyelim 12 Eylül olmadı ve 80 öncesi anlayışlar politik arenada oldukları gibi kaldı, solun toplumsal etkisi şimdikinde çok daha farklı olur muydu?

Küresel dinamikler mevcut durumu belirlemekte bence daha etkili oldu, tabii bir de solun algılayışı ile subjektif nedenler.

Cvp:Bugün 12 Eylül 12 Eyl 2008 13:44 #760

• AliOsman
  • Hatip
  • Gönderiler: 522
önder,

Bence atladığın bir şey var. Latin Amerika'da, insanlık evrimleşmeye başladığından beri sol bir gelenek var. Ve kan-gözyaşı üzerine kurulmuş bir gelenek hem de... Marx, Lenin olmasa da onlar yine solcu yine asi olurlardı.

Türkiye'deki solun geçmişi, bir parça TKP ve daha çok 68 haraketi üzerine kurulmuştur. Hemen hiçbir 68'linin anası-babası solcu değildir. En fazla CHPli bir aileden geliyordur, hepsi bu. Bundan da bir gelenek çıkartmak zor elbet. Haliyle bu topraklar çapsız, omurgasız insanlar yetiştirir daha çok. Adama dedesi, sırf omurgasız olduğu için yüzüne tükürse, bakalım bir daha o işlere meyil eder mi ? Latin Amerikadaki adamın dedesi de asiymiş, dedesinin babası da .... Daha geri gidersen İspanyol-Portekiz sömürgeleştirme hareketinde doğrudan( savaşarak) ve dolaylı ( mikrobik sebeplerle) milyonlarca insanı kaybetmişler. Eeee bu sol-isyan kültürü gökten zembille inmemiş. Bize yakın tarihimizde bir kere bu geleneği yaratmak için doğru dürüst fırsat geldi. Onu da çok kötü kullandık. 12 Eylül...

Cvp:Bugün 12 Eylül 12 Eyl 2008 14:18 #761

• onder
  • Yönetici
  • Gönderiler: 1144
Ali Osman haklısın. Ama bir anlamda ben de aynı şeyleri söylüyorum.

Aslında çok daha açık olayım; benim 12 Eylül'ü lanetleme konusunda rahatsızlık duyduğum şey, hani sporcularımızın "aslında çok başarılı olurduk ama tesis yok" yakınması vardır ya, onu anımsatan bir tarzda kullanılması. Sanki 12 Eylül'den sonra hiçbir hata yapılmadı da, herşeyin sorumlusu darbe. Çok gerçekçi değil.

Hadi 68, 78 kuşağını anlarım. Onlar için gerçekten de yıkıcı olmuştur..Ama bizim ve bizden sonraki kuşakların bir bahanesi var mı? Çevremizde üniversite yıllarında kendini "solcu" diye gören arkadaşlar vardı, sonra nerelere geldiklerini gördük (ki bizim de durumumuz çok farklı değil )..Bu gibi durumlarda 12 eylül'ün etkisini şahsen ben pek göremiyorum

Cvp:Bugün 12 Eylül 12 Eyl 2008 20:26 #762

• emrahpolat
  • Hatip
  • Gönderiler: 315
Valla benim çevremi ezdi geçti 12 eylül; sosyolojik ve önemlisi psikolojik olarak; insanlar küvette ya da banyo sobalarında kitaplarını yaktılar. Çok derin bi konu aslında; 24 ocak kararları falan filan (Y. Küçük), dünyadaki durumlar, işte, "bizim çocuklar" muhabbeti. 'Düzenli geri çekilme' taktiğinin/yanlışının uygulanması, yaşanan şiddetten bezen genel yığınlar... Değerlendirirken bi çok şeyi hesaba katmak lazım tabi.

Neyse, sonuçta şu an aklı başında bi askere sorsan 12 eylül'ü sonuçları üzerinden değerlendirip beğenmeyecektir; topluma verlen ayar, her şeyi altüst etti. En basitinden toplumsal dayanışma kültürü/eğilimi yerini sadaka kültürüne bıraktı varoş denilen yerlerde.

12 Eylül sistematik olarak toplumun dokusunu değiştirmiştir.
  • Sayfa:
  • 1
Sayfa oluşturulma süresi: 0.33 saniye
Top Posters Posts
onder 1144
AliOsman 522
Murat 415
guclu 345
emrahpolat 315
hasever 290
fetekos 89
mehmet özgür 68