Dün bir baktım birileri beni Ufuk Uras e-mail grubuna üye yapmış, mesaj kutumda bir sürü mesaj.
Üye yapan arkadaşa teşekkür ederim ama onu kırma pahasına hemen çıktım gruptan..Çünkü allem-i cihan olsa herhangi bir insanın özel adı etrafında bir politik hareketlilik yaratılabileceğine inanmıyorum.
Şimdi burda bir eleştiri yapacağım ama bir taraftan da kendimi sorguluyorum..Olm herkesi sorguluyorsun, bütün millet yanlış da bit tek sen mi doğrusun..Ama izin verin argümanlarımı dile getireyim sonra karar sizin..
Şimdi sağ bir politik harekette lider kültünün önemi yadsınamaz ama sol hareketde kabul edilebilir mi bu? Kesinlikle popüler post-modern bireycilik, bağımsızlık vs gibi moda teraneler üzerinden yola çıkmıyorum..Tek bir insan, toplumsal bir hareketin odağında olamaz..Sitemizde de bir kopyası olan Ulus Baker'in bir yazısı var, siyasetin hukukileşmesi üzerine..Lütfen bir okuyun, ısrarla öneriyorum..anlatmak istediği -en azından benim anladığım kadarıyla- şu; poltika somut insanların somut sorunlarına çözmeye yönelik pratik bir faaliyettir..Ama bizim bu ülkede yağadığımız, politikanın sorun çözme işlevini yitirip, sırf kendi kurumsal yapısından kaynaklana idari sorunlara odaklanması..Yani somut sorunlar çözmek için bir kurum kuruyorsunuz ama o kurumun kaçınılmaz idari/hukuki işleri, asli sorunun önüne geçiyor..Yani mesala bir siyasi parti kendi varlığından dolayı ortaya çıkan sorunları çözmketen başını kaldırıp da asıl sorunların üzerine gidemiyor..
Şimdi ÖDP'de anladığımız kadarıyla bir kutuplaşma var; partinin kurumsal yapısına önem veren son derece tipik ortodokslar ile farklı bir açılım arayanlar gibi..İlk grup üzerinde düşünmeye gerek yok, zaten çok konuşuldu..Er ya da geç bu kurumsal solculuk tükenecek..İşin asıl üzücü olan tarafı, bu ilk grubun perspektif eksikliğinin farkında olan ve sanırız Ufuk Uras etrafında toplananlar da eleştirdikleri yapıdan zerre farklı olamıyorlar..Ya kardeşim bir defa Ufak Uras diye bir grup kurmak da neyin nesidir? Yani o kadar bir dolu yetişkin insan, bütün umutlarını tek bir fani canlıya mı bağladı, bu kadar mı acizsiniz?..Ya bende bir sorun var ya da Ufak uras gibi lider insanlarda, insan üstü bir oturmuşluk, muazzam bir denge, üstün bir kapasite ve peygamber sabrı var..Şimdi diyelim birileri benim adıma grup kursa, hayatlarının kurtuluşunu bana bağlasa, yaşayacağım stres karşısında herhalde gider intihar ederim tabii iktidarın cazibesine kapılıp durumu idare etmenin yolunu bulamazsam.Bilmiyorum belki ben çok zayıfım ama kendi iç dünyamı çok dengesiz görüyorum..Hemen ertesi gün herşeyi yüz üstü bırakıp gidebilirim gibi geliyor, değil onbinlerce insanın sorumluluğunu almak kendi sorumluğumu taşıyamıyorum çogu kez..kendime haksızlık etmiş olmayayım, çogumuzun hatta hepimizin böyle olduğunu düşünüyorum, aksini iddia edenin de yalan söylemiş olacağına inanıyorum..İnsan olarak çok zavallı bir varoluşumuz var, tek bir birey olarak çok az şeye gücmüz yetebiliyor..Şimdi Ufuk Uras bu gibi insani çelişkileri nasıl yaşamaz aklım alamıyor benim..Kendisi sonuçta sadece bir insan..diyelim bir kara sevdaya yakalandı, ya da ne bilim varoluş krizine girdi, takarım lan bu işlere deyip bir balıkçı kasabasına yerleşmeye karar verdi? Olamaz mı? Böyle birşey yapsa kimin söz soyleme hakkı olabilir..Peki bu Ufuk Uras böyle insani bir tepki gösterirse, ne yapacak onun etrafında toplananlar.? Peki şu anda ne yapıyorlar, çok sıkıldıklarında biraraya gelip ufuk Uras geyiklerimi çeviriyorlar.?
Acayip canım sıkılıyor..Onca tartışmalara rağmen insanlar tutup tutup aynı hatayı farklı görünümlerle tekrarlıyor gibi geliyor bana..Ne bekleniyor ufuk uras'tan? sihirli değnekle yaşadığımız sorunlarla çözüm bulması mı? Peki ne bizim sorunumuz? Tanımlanıp, madde madde listelenip, action plan oluşturulabilecek birşey mi? Çok alakasız gelebilir ama Ufuk uras'çiların ben bir nevi sendikacı olduğunu düşünüyorum..
Sendika mücadelesi yalındır, lamı cimi yoktur, küçük burjuva yakınmalarına tahammül edemez, varoluş bunalımlarını kaldırmaz..Somut tek tek listelenebilecek taş gibi sorunları vardır; ücret artışı, işyeri güvenliği, sosyal haklar..Sorunlar böyle çok somut olunca, biri iki lidere "git bunları bizim adımıza çöz" demek anlaşılabiliyor..Senin bütün yapman gereken eli yüzü düzgün iyi bir abiyi seçip vekaleti ona vermek..Peki Uras'çılar ona neyin vekaletini veriyor, neyi çözmelerini bekliyorlar walla ben anlayabilmiş değilim? Mesala Nerden bilsin Ufuk Uras benim bir birey olarak yaşadığım sorunun özünü, ben kendim bile bilmiyorum..
bir arkadaş var listelerde, Ufuk Uras tuvalete gitse haber yapıp listelere atıyor..
Utanç duyuyorum resmen..Kollektif sorunlar ancak kollektif oluşumlarla çözülebilir, hiçbir kişi ön plana çıkamaz..Kollektif sorunların çözümü için kimseye vekalet verilemez..Bunu ne zaman anlayacağız acaba?
Şimdi sormak lazım; seçimlerin üzerinden epey bir zaman geçti..Ne yapıyor şimdi ufuk uras'çılar..Bunlar bir araya gelip bir cemaat ruhu olulturabildiler mi? Öncesinde birbirini tanımayan insanlar arasında kalıcı ilişkiler kurulabildi mi? Ufuk Uras asıl meselenin çözümü için bir bahane olup, geniş bir hareket oluşturulabildi mi?
Haberim olmadan üye yapıldığım gruptan gelen mesajlar bu oluşumun hiçbir momentum yakalayamadığını göstertiyor..
Ne zaman vazgececegiz su yabancılasmıs politika pratiklerinden.?.