Açıkcası cevap vermesi hem zor hem de sevimsiz bir konu. Bu duruma objektif bakabilmek nasıl bir şey bilmiyorum. En iyisi ben görebildiklerimi aktarayım.
Fuhuş olarak kastettiğin şeyin para karşılığı seks ilişkisine girmek olarak algılıyor ve soruna öyle cevap veriyorum.
Seks mevzusundan önce kısaca Küba'daki günlük yaşam ve ekonomik durumdan bahsetmek daha doğru olacak sanırım. Küba'da iki çeşit para kullanılıyor. 1.si Halkın kullandığı Kuba Pezosu. Burada parantez açmadan geçemeyeceğim. Daha önce YTL, $, €, Pound, Yen, Yuan gibi para birimlerinde 3'e karşılık gelen bir kağıt para görmemiştim. Yani 3 pezoyu kağıda basmışlar. Ve paranın üzerinde Che Gueverra'nın resmi var. 2.si Convertible Pezo dedikleri turistlerin kullandığı para birimi ve 1 dolara endeksli. Turistler, Halkın kullandığı Pezoyu kullanamıyor. İki para birimi arasında ( en azından ben oradayken) 26 kat fark var. Yani 1 Convertible pezo (Ya da 1 $) = 26 Cuban Pezo... Her hangi bir malın birimsel rakamları anlayabildiğim kadarıyla hemen hemen aynı veya yakın. Yani 1 bira Turistler için 2 Convertible Pezo (2 dolar) ise, Kubalılar için 2 Cuban Pezo... Fakat aynı bira içilmiyor. Turistlerin aldığı bira kalite olarak biraz daha iyi. Benzetme yapmak gerekirse Turistler EFES içerken, Kübalılar TEKEL birası içiyorlar. Ben Kübalıların içtikleri biradan da içtim. Fena değildi... Eğer bir Kübalı 'EFES' içmek istiyorsa 2 Covertible Pezo vermek zorunda. Aylık gelirlerinin 20-30 dolar mertebesinde olduğunu düşünürsek, 1 biraya 2 dolar vermek neredeyse imkansız. Fakat söylemeden geçmemek lazım hatırladığım kadarıyla devlet mutfak harcamalarının % 35'ini un, pirinç..vs olarak ücretsiz karşılıyor.
Hal böyleyken gelen turist, 30-40 dolar gibi bir rakamı 'bir kaç saat beraber olmak' için vermek istediğinde, görmek istemediğimiz manzaralar ile karşılaşabiliyorsunuz. Bu durum Havana merkezde yaygın. Diğer şehirlere, kasabalara gittiğinizde daha seyrek görünür bir hal alıyor. Lakin Havana'daki durum Aksaray-Laleli 'piyasasından' daha kötü durumda değil. Ya da Çin'deki gibi üstünüze atlayan yok. Önemli bir konu da : Küba'da bu işle iştigal eden 18 yaşından küçük kadınlar görmedim. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim : Sosyalist bir ülke için durum bu açıdan pek parlak olduğu söylenemez elbet ama Kübadaki durum bence biraz abartılıyor. Kadınlar sokağa dökülmüş, müşteri falan beklemiyor ( Ama abartmıyorum Çin aynen böyle sokakta yürümeye utanıyorsun. Hatta tüm hormanal faaliyetlerimin sıfırlandığını bile söyleyebilirim). Bizim İstiklal Caddesi benzeri bir mekanda bu tarz 'faaliyetleri' görebilirsin.
Bu tarz durumları değerlendirirken mevzunun biraz da kültürel olduğunu düşünüyorum. Küba'da kadının kendine olan güveni inanılmaz. Görgülü-görgüsüz bir zengin sınıf olmadığı, insanların üç aşağı beş yukarı aynı seviyede oldukları için seçiçi olanın kadın olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Yani Kübalı bir erkeğin, Kübalı bir kadına verebileceği para, mevki, kariyer oldukça sınırlı... O zaman da kadın hakikaten beraber olmak istediği kişi ile beraber oluyor. Ama bu dengeyi Turistin $$$'ı bozuyor.
Başka soruların olursa bilgim ve gördüklerim ışığında cevap vermeye çalışırım.