Herkese Günaydın,
Koca bir hafta sonumu aldı ama sinema bölümünde faideli değişiklikler yaptım. Çalışmalar esnasında küçük ama hoş bir süprizle de karşılaştım; Hani şu bizim gelen geçenin bir uğrayıp not düştüğü, falanca film de listede olmalıydı dediği "En İyi 50 Gizem Filmi" sayfası var ya, tevekkeli değil, tam 3722 tık almış, üstelik 9 kişi de bu sayfaya tam not vermiş. Bizimkisi gibi bir site için malum yüksek rakamlar. Herhangi bir köşede yazılan (ki buna Ali Osman'ın neyin dikkat çekeceğini bilerek çok tık toplattığı, Ayrılmaz Üçlülüler, Nerenin Nesi meşhurdur gibi ilgi çeken Blog'ları da dahil) makaleler arasında 1000 barajını geçen 5-6 tanesi olduğu düşünülürse, popüler kültür ürünlerinden oluşan bir içerik biriktirmenin önemini gösteriyor bence.
Dikkat ederseniz, tek tek filmleri tık sayısı yüksek değil, 1000'i geçelim 500 üstü çok az var..Bu benim tezimi kanıtlıyor; Puan vermek önemli; insanlar eleştiri okumaktan ziyade en yüksek puanlı, en iyi listeleri gibi şeyler üzerinden hızlıca film taraması yapıyorlar..O yüzden bir kez daha vurgulama ihtiyacı duyuyorum; tek bir kelime yazılmadan dahi olsa puan vermek siteye ilgiyi arttırmak için önemli..
Sinema Ana menüsü altında "En iyi listeleri" diye bir alt menü açtım..Ordan görebilirsiniz.. Sadece Gizem değil diğer popüler film türleri de bayağı ilgi çekmiş..Ki bu sayfaları daha önce de dediğim gibi hiç öznemden rastgele açmış ve unutmutum..Daha özenli olunsa, hep iddia ettiğim gibi Sinema bölümün siteye ilgiyi bir hayli arttıracak..Film girişlerim esnasında internette bayağı bir arandığımdan biliyorum, gerçekten doğru düzgün bir film sitesi yok..Tık sayısına göre sıralarsak, bekleneceği üzere Gizem, Komedi, Post-apokaliptik, Aşk, Fantazi, Edebiyat Uyarlama türleri ilgi çekmiş..Bizim de aksine sanat filmlerinden sıra bulup da önem vermediğimiz türler..Bunlara biraz ağırlık vermek gerekecek demek ki..Güncel sinemayı da takip etmek lazım.
Şimdi sitedeki Sinema bölümü biraz daha kolay kullanılabilir hale geldi..
Tanıtım uygulamamız Jreviews'ın yeni versiyonun çok iyi özellikleri olduğun keşfettim..Çok zamanımı aldı ama PHP kodunu bile hafiften öğrendim bu sayede..Yapılan değişiklikleri kısaca bir özetleyeyim.
1. Artık her film, tür, yönetmen, erkek oyuncu, kadın oyuncu alanları üzerinden birbirlerine bağlı..Benzer Girdiler adı altında her filmin sayfasında görünecek. Dolayısıyla bir yönetmenin, oyuncunun vs diğer filmlerine çok kolay ulaşılabilecek..
2. Eleştiriler, Resim Galerisi, Ödüller, En İyi Listeleri, Beğeni Listesine alanlar vs hep alt alta, üste üste farklı yerlerde duruyor, sayfayı çok kalabalıklaştırıyorlardı...Şimdi tüm bunlar, filmin altında Kesme/Tab başlıkları altında tek bir sırada toplandı.
3. Yıllara göre arama özelliği eklendi.
4. Ödüllere göre arama özelliği eklendi
5. Önerdiklerimiz (Seçki/Featured) listesi eklendi.
6. En iyi listeleri menu'ye ilaveten modül olarak da kondu..
7. yoo_downtown adlı en son template sinema bölümüne eklendi..Yeni teknoloji olduğu için sıkıştırma yapıyor ve daha hızlı yükleniyor..Daha hafif..Ayrıca modüler..Farklı profiller tanımlayarak her sayfa için farklı bir grafik tasarım vermek mümkün..Eski template'lerde bu olmuyordu..Her sayfa için farklı template tanımlamak gerekiyordu farklı tasarım için..Zamanla bu template'i diğer bölümlere de aktaracağım..
Vakıt bulup bir gezinir ve daha da geliştirmek için önerilerinizi aktarırsanız sevinirim.