Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanıcı Adı Şifre: Beni hatırla

Bugünlerde Sinema Bölümüne Bir Uğramak Lazım
(1 inceleyen) (1) Ziyaretçi

BAŞLIK: Bugünlerde Sinema Bölümüne Bir Uğramak Lazım

Bugünlerde Sinema Bölümüne Bir Uğramak Lazım 08 Ağu 2011 03:45 #3234

• onder
  • Yönetici
  • Gönderiler: 1144
Herkese Günaydın,

Koca bir hafta sonumu aldı ama sinema bölümünde faideli değişiklikler yaptım. Çalışmalar esnasında küçük ama hoş bir süprizle de karşılaştım; Hani şu bizim gelen geçenin bir uğrayıp not düştüğü, falanca film de listede olmalıydı dediği "En İyi 50 Gizem Filmi" sayfası var ya, tevekkeli değil, tam 3722 tık almış, üstelik 9 kişi de bu sayfaya tam not vermiş. Bizimkisi gibi bir site için malum yüksek rakamlar. Herhangi bir köşede yazılan (ki buna Ali Osman'ın neyin dikkat çekeceğini bilerek çok tık toplattığı, Ayrılmaz Üçlülüler, Nerenin Nesi meşhurdur gibi ilgi çeken Blog'ları da dahil) makaleler arasında 1000 barajını geçen 5-6 tanesi olduğu düşünülürse, popüler kültür ürünlerinden oluşan bir içerik biriktirmenin önemini gösteriyor bence.

Dikkat ederseniz, tek tek filmleri tık sayısı yüksek değil, 1000'i geçelim 500 üstü çok az var..Bu benim tezimi kanıtlıyor; Puan vermek önemli; insanlar eleştiri okumaktan ziyade en yüksek puanlı, en iyi listeleri gibi şeyler üzerinden hızlıca film taraması yapıyorlar..O yüzden bir kez daha vurgulama ihtiyacı duyuyorum; tek bir kelime yazılmadan dahi olsa puan vermek siteye ilgiyi arttırmak için önemli..

Sinema Ana menüsü altında "En iyi listeleri" diye bir alt menü açtım..Ordan görebilirsiniz.. Sadece Gizem değil diğer popüler film türleri de bayağı ilgi çekmiş..Ki bu sayfaları daha önce de dediğim gibi hiç öznemden rastgele açmış ve unutmutum..Daha özenli olunsa, hep iddia ettiğim gibi Sinema bölümün siteye ilgiyi bir hayli arttıracak..Film girişlerim esnasında internette bayağı bir arandığımdan biliyorum, gerçekten doğru düzgün bir film sitesi yok..Tık sayısına göre sıralarsak, bekleneceği üzere Gizem, Komedi, Post-apokaliptik, Aşk, Fantazi, Edebiyat Uyarlama türleri ilgi çekmiş..Bizim de aksine sanat filmlerinden sıra bulup da önem vermediğimiz türler..Bunlara biraz ağırlık vermek gerekecek demek ki..Güncel sinemayı da takip etmek lazım.

Şimdi sitedeki Sinema bölümü biraz daha kolay kullanılabilir hale geldi..

Tanıtım uygulamamız Jreviews'ın yeni versiyonun çok iyi özellikleri olduğun keşfettim..Çok zamanımı aldı ama PHP kodunu bile hafiften öğrendim bu sayede..Yapılan değişiklikleri kısaca bir özetleyeyim.

1. Artık her film, tür, yönetmen, erkek oyuncu, kadın oyuncu alanları üzerinden birbirlerine bağlı..Benzer Girdiler adı altında her filmin sayfasında görünecek. Dolayısıyla bir yönetmenin, oyuncunun vs diğer filmlerine çok kolay ulaşılabilecek..

2. Eleştiriler, Resim Galerisi, Ödüller, En İyi Listeleri, Beğeni Listesine alanlar vs hep alt alta, üste üste farklı yerlerde duruyor, sayfayı çok kalabalıklaştırıyorlardı...Şimdi tüm bunlar, filmin altında Kesme/Tab başlıkları altında tek bir sırada toplandı.

3. Yıllara göre arama özelliği eklendi.

4. Ödüllere göre arama özelliği eklendi

5. Önerdiklerimiz (Seçki/Featured) listesi eklendi.

6. En iyi listeleri menu'ye ilaveten modül olarak da kondu..

7. yoo_downtown adlı en son template sinema bölümüne eklendi..Yeni teknoloji olduğu için sıkıştırma yapıyor ve daha hızlı yükleniyor..Daha hafif..Ayrıca modüler..Farklı profiller tanımlayarak her sayfa için farklı bir grafik tasarım vermek mümkün..Eski template'lerde bu olmuyordu..Her sayfa için farklı template tanımlamak gerekiyordu farklı tasarım için..Zamanla bu template'i diğer bölümlere de aktaracağım..

Vakıt bulup bir gezinir ve daha da geliştirmek için önerilerinizi aktarırsanız sevinirim.
Son Düzenleme: 08 Ağu 2011 04:07 Düzenleyen onder.
Şu kullanıcılar Teşekkür etti: AliOsman, Murat, hasever

Cvp: Bugünlerde Sinema Bölümüne Bir Uğramak Lazım 08 Ağu 2011 04:14 #3235

• hasever
  • Yönetici
  • Gönderiler: 290
Hakikaten güzel olmuş, ellerine sağlık. Arkaplan falan da değişmiş, daha bir sade... Demiştim; sitemizin en takdire değer ve bence, "yangından ilk kurtarılacak yerler" Sinema-Müzik ve (bunların yanında biraza zayıf duran) Kitap tanıtımları...

Herkese günaydın ve bazılarına iyi geceler!

Cvp: Bugünlerde Sinema Bölümüne Bir Uğramak Lazım 08 Ağu 2011 05:03 #3237

• Murat
  • Yönetici
  • Gönderiler: 415
Eline sağlık Önder, gayet iyi olmuş. Tevekkeli değil bir kaç gündür acayip hata mesajları alıyordum:)

Cvp: Bugünlerde Sinema Bölümüne Bir Uğramak Lazım 08 Ağu 2011 05:21 #3238

• Murat
  • Yönetici
  • Gönderiler: 415
Aradım, bulamadım, yapamadım o yüzden yazıyorum:
Sinema sayfasında Yeni, Önerdiklerimiz kesmesinde görünen sinema resimlerinin boyutları büyük. Onları oranlama olanağımız var mı?

Cvp: Bugünlerde Sinema Bölümüne Bir Uğramak Lazım 08 Ağu 2011 09:40 #3239

• AliOsman
  • Hatip
  • Gönderiler: 522
Bu arada eklemek isterim, geçen gün BLOGların tıklarına bakmıştım. 1.000'in üzerinde oldukça (20 dersem abartmış olmam herhalde) BLOG gördüm ve sevinmiştim. 2.000 tıkı geçen ise 5-6 tanedir diye düşünüyorum. Benim boktan NERENIN NEYI MESHURDUR 6000 üstü tık aldığını gördğümde ise şaşkınlığım katlanmıştı.

Cvp: Bugünlerde Sinema Bölümüne Bir Uğramak Lazım 08 Ağu 2011 10:08 #3240

• AliOsman
  • Hatip
  • Gönderiler: 522
Alakasız küçük bir ekleme daha yapayım. Bu sayfanın tepesindeki EN ÇOK OKUNANLAR, aslında sadece FORUMlar için diğerlerini içermiyor. Diğerlerinin de dahil edilmesi mümkün olabilir mi ? Bu liste TOP10 olmaycaksa da TOP 7 olarak uzatılabilirse bence takip edilme ihtimalini arttırmış oluruz.

Bu arada dönüp tekrar baktım. Yaklaşık 300 tane BLOG yazılmış ve tahminen bunların yarısı 1000 TIKI geçmiş...
Son Düzenleme: 08 Ağu 2011 10:39 Düzenleyen AliOsman.

Cvp: Bugünlerde Sinema Bölümüne Bir Uğramak Lazım 08 Ağu 2011 15:44 #3241

• onder
  • Yönetici
Maalesef mümkün değil Murat..Daha doğrusu modulün bu şekil "slideshow" modunda gösteriminde mümkün değil..Eskisi gibi normal modda gösterildiğinde resim boyutlarını değiştirmek mümkün oluyor ama bunda modülün tanımlı ayarları üzerinden değiştirmek mümkün değil..Tabii çok iyi bir CSS bilgisiyle, istediğin herşeyi yapmak mümkün ama çok uğraştırır..

Ben de bu kadar büyük olmasından pek hoşnut olmadım, değiştirmek istedim ama modül slideshow modunda mevcut alana göre yayıyor resimleri eşit olarak..Tek bir defada tek bir resim koy desen o tek resim dahi bütün alanı kaplıyor, iki tane korsan mevcut alanı iki eşit parçaya bölüp, iki resme eşit dağıyor..Yani ne kadar çok resim koyarsa bir defada göstermek için, alanı o kadar eşit parçaya bölüyor..Tek bir defada gösterilecek resim sayısını 7-8'e çıkardım ama o zaman da kalem gibi ince oldular..Boyda ise hiç değişiklik olmuyor..

Ancak SlideShow modülünün espirisi zaten tüm alanı kaplayan bir sergileme yapmak..Piyasada çok daha fazla kontrol olanağı sunan slideshow modülleri var ama resimleri, girdilere otomatik olarak ekleyen olduğunu sanmıyorum..Olsa bile en çok okunan, en çok oylu, en beğenilen vs diye filtreleyen bulmak zor..Bu Jreviews'in kendi modulü olduğu için her türlü kontrol mümkün..Grafik kontrol haric..
Şu kullanıcılar Teşekkür etti: Murat, hasever

Cvp: Bugünlerde Sinema Bölümüne Bir Uğramak Lazım 08 Ağu 2011 15:58 #3242

• onder
  • Yönetici
Evet blog'lar şaşırtıcı şekilde çok okunuyor..Geçen Blog yorumlarını taşırken hepsine tek tek bakmak zorunda kaldım ve bizim nerdeyse unutup gittiğimiz Blog sayfalarının sitenin en canlı kısmı olduğunu şaşırarak gördüm..Daha 4-5 ay önce yazılan pek çok Blog 1300-1400 tık almış ki bu makalelerle kıyaslandığından açık ara fark demektir..Şahsen Makale bölümünde teknik problem mi var diye kuşkulanmaya başladım..Tamam yazıların içeriğinin daha zor olmasının etkisi var ama farkın bu kadar büyük olması şaşırtıcı..

Aklıma bir olasılık olarak etiketler geliyor..Biliyoruz ki Blog'da etiketleme pratiği az çok yerleşti, yazanlar önemini anladı gibi..Arama motorları bu etiketleri kullanıyor endekleme işleminde..Makalelerde etiketleme, anahtar kelime girme işine ya çok dikkat etmiyoruz ya da makaleler için kullandığımız Jreviews programı arama robotlarına etiketlerini iyi aktaramıyor..Piyasada etiketlenmemiş girdileri bulup otomatik keyword üreten, ya da etiketsizleri saptayıp elle anahtar sözcük etiket oluşturmaya olanak veren programlar var.. Bakmak lazım..SEO/SEF optimizasyonu önemli iş..

Sinema bölümüyle Blog'u karşılaştırma işine gelirsek, aslında ben Sinema bölümü Blog'tan çok tık almış demek istemedim..Hiç ummadığımız bir bölüm olarak Blog klasmanına göre bile çok iyi tık almışlar demek istedim..Bir de unutmayalım ki, 3722 tıklı En İyi Gizem filmleri sayfası 17 Ocak 2010 tarihli..Oysa Blog'lar malum sitenin en eski bölümlerinden..Bir de bu sayfaların direk erişimi yoktu, yani kendilerine ait menu'leri yoktu, sinema bölümünde moduller üzerinden yölnediriliyordu..O yüzden aramalarda çıkmalaru sanırım daha zordu..O yüzden zaten şimdi kendileri için ayrı bir menü de açtım..

Bu kadar baştan savma bir design'la bile 1.5 yılda 3722 tık, bence çok net bir şekilde sinema bölümünün siteyi popülerleştirmek için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor
Son Düzenleme: 08 Ağu 2011 16:12 Düzenleyen onder.
Şu kullanıcılar Teşekkür etti: AliOsman

Cvp: Bugünlerde Sinema Bölümüne Bir Uğramak Lazım 08 Ağu 2011 16:08 #3243

• onder
  • Yönetici
Forum bölümü maalesef çok zayıf kaldı..Ama şahsen en başta siteyi alıp götürecek en aktif bölüm olacağını sanmıştım..Zira hiç düşünmeden, dile çok fazla dikkat etmeden, her akla gelenin akla geldiği gibi tartışalıcağı Site'nin Amiral Gemisi olacağını ummuştum ama nedense tutmadı..Sitenin en kolay, en spontan bölümü en zayıf bölüm olarak kaldı..

Forum'un en çok okunan başlıklar modlünü fazla uzatmak istemedim zira, sayfanın ilk yüklendiğinde en başta onlar geliyor, çok uzun olursa asıl Forum gövdesine ulaşmak için bir haylı aşağı kaymak gerekiyor..Kendi gözlerinizle de canlandırabilirsiniz..Şimdi 5 girdi bu kadar aşağı itiyorsa ana Forum gövdesini, 10- 15 yapıldığında ne kadar çirkin bir görüntü oluşturacağı görülebilir..Ama en aşağı koyarsa böyle bir sorun kalmaz..Aslında bak şimdi söyleyince aklıma geldi, en başta niye alta koymadım ki..Öyle yapmak daha iyi olacak sanırım.

Cvp: Bugünlerde Sinema Bölümüne Bir Uğramak Lazım 08 Ağu 2011 16:21 #3244

• hasever
  • Yönetici
  • Gönderiler: 290
Ya ben kaç zamandır "sitemizin en öncelikli konusu insan gibi bir 'google map' demek istiyordum da fırsat olmadı. Hakikaten, kaç kere "manuel" veya modül şeklinde kurmak istediysem başarız oldum. Aslında şu an bir tane "eklenti" goya çalışıyor ama topu topu bir mi iki mi link endekslenmiş durumda. Evvela bu işi hal yoluna koyalım derim.

Blogların okunmasına gelince. Darısı diğer bölümlerin başına. Bariz şekilde etiketlenmeyen bloglar az okunmuş hem de çok az. Fakat yine de her türlü "ilişki"nin ötesinde bir fark var. Hani makalelerin tıklanmasına bakarsak, ikisinden birinde hata var. Hoca Nasır'ın kedi-et hikayesini andırıyor. Kaldı ki ben, makaleleri muntazam etiketliyorum...

Neyse, vaziyetin burnu iyiye gidiyor. Hadi bakalım!
Sayfa oluşturulma süresi: 0.44 saniye
Top Posters Posts
onder 1144
AliOsman 522
Murat 415
guclu 345
emrahpolat 315
hasever 290
fetekos 89
mehmet özgür 68
Murattı 49
pia 44